سوءاستفاده پیمانکاران شهرداری از کودکان کار

به گزارش جهان صنعت نیوز:  حال نبود متولی مشخص برای ساماندهی کودکان کار و زباله‌گرد باعث شده افراد سودجو و تعدادی از پیمانکاران شهرداری با به کارگیری این کودکان، به درآمد میلیونی برسند و در قبال کار شبانه‌روزی از کودکان حقوق ناچیزی به آنها پرداخت کنند؛ کودکانی که بیشتر آنها در همان محل دپوی زباله شب را روز و در همان محل تفکیک زباله زندگی می‌کنند. کودک کار محصول فقر است اما کودک زباله‌گرد محصول یک اتفاق نادرست و نشأت‌گرفته از سوءاستفاده است. حدود ۸۰ درصد از کودکان کار خیابان از اتباع خارجی هستند. معمولا این کودکان در جمع‌های کوچک خانوادگی کار می‌کنند و از کشور افغانستان و از شهر هرات آمده‌اند که بر اساس روابط خانوادگی در گاراژها و گودهای خارج از تهران دور یکدیگر جمع شده و مشغول زباله‌گردی هستند. این افراد معمولا ظهرها سوار خودرو می‌شوند و به تهران می‌آیند و هر پنج، شش خیابان در اختیار یک گروه است که موظف هستند مخازن این خیابان‌ها را بگردند و پسماند خشک آن را بردارند و معمولا تا ساعت ۱۲ تا ۲ بامداد نیز فعال هستند و بعد از آن به همراه زباله‌هایشان توسط خودروهای پوشیده‌شده به گاراژها برگردانده می‌شوند و صبح‌ها نیز به تفکیک زباله مشغول هستند. امروزه حدود ۴۰۰۰ کودک زباله‌گرد در سطح شهر تهران داریم. در بیشتر مناطق کودکان زباله‌گرد وجود دارند اما مناطقی همچون ۱، ۲، ۴ و ۵ که بیشترین زباله را دارد، طبیعتا کودکان زباله‌گرد زیادتری هم در آنجا یافت می‌شود.

 معمولا پیمانکار پسماند خشک شهرداری مشتری این زباله‌هاست. از آنجا که گودها و گاراژهای آنها خارج از شهر تهران است، شهرداری تهران زیر بار اقدامات آنان نمی‌رود و تنها روی پیمانکار شهرداری نظارت دارد.

طبق قراردادی که شهرداری با پیمانکار پسماند خشک امضا می‌کند، پیمانکار موظف به تفکیک زباله است. پیمانکار باید با استقرار غرفه یا ماشین‌های ملودی‌دار اقدام به جمع‌آوری زباله‌های خشک کند و همچنین حق استفاده از اتباع و کودکان کمتر از ۱۵ سال را نیز ندارد اما به صورت غیررسمی پیمانکار این اقدامات را انجام می‌دهد.

از مشکلات مربوط به زباله‌گردی به پدیده ارزش بالای آنها و به اصطلاح طلای کثیف بودن آن برمی‌گردد. طبق آمارهای پسماند استان تهران روزانه بیش از ۸۵۰۰ تن زباله در شهر تهران تولید می‌شود. تولید ۸۵۰۰ تن زباله تنها در تهران که تفکیک بخش زیادی از آن توسط کودکان انجام می‌شود سود زیادی را به جیب پیمانکاران می‌ریزد، اما سهم کودکان کار از این پول چقدر است؟

حال چندی پیش رییس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه طرح ساماندهی کودکان کار در چندماه گذشته به دلیل کرونا به تعویق افتاده، گفته قرار است از این هفته به صورت آزمایشی عملیاتی شود. به گفته قبادی دانا در اجرای این طرح از حوزه‌های مختلف شناسایی و جذب، توانمندسازی، حمایت از خانواده و دادن آموزش‌های لازم از توان انجمن‌های مردم‌نهاد، نیروهای داوطلب، موسسات غیردولتی  دستگاه‌های امنیتی و انتظامی استفاده می‌شود.

 رییس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه در این مسیر نادرست از کودکان کار هم سوءاستفاده می‌شود و همه اینها نتیجه این است که ما مخازن روبازی را در شهر مستقر کرده‌ایم افزود:  امیدوارم به بهانه اصلاح روندهای قبلی و از بین بردن مافیای زباله‌گردی خودمان مافیای جدیدی را در قالب این اپلیکیشن‌ها ایجاد نکنیم. مافیاهای زباله می‌آیند و باعث زمین خوردن طرح‌های اصلاحی می‌شوند. باید مراقب این نفوذها بود و نگذاشت آنها به هدف شوم خود برسند.

مردم در صورت مشاهده کودکان زباله‌گرد با ۱۳۷ تماس بگیرند

معاون شهرداری تهران در این باره اعلام کرده: هر مخزنی یک کد دارد که شهروندان می‌توانند در صورت مشاهده کودکان زباله‌گرد با ۱۳۷ تماس گرفته و گزارش دهند و شهرداران مناطق نیز باید با پیمانکارانشان که از کودکان استفاده می‌کنند برخورد کنند و این موضوع در ارزیابی شهرداران مناطق لحاظ می‌شود.

وی با بیان اینکه مردم مطمئن باشند که در پی فعالیت کودک زباله‌گرد هیچ پولی به جیب شهرداری نمی‌رود و این موضوع به نفع مردم نیست، گفت: کودک زباله‌گرد خود محصول یک سوء‌استفاده و قصور است و نباید اجازه بدهیم که این سوءاستفاده از کودکان انجام گیرد.

در این طرح قرار نیست دستی به کودکان زباله‌گرد بزنیم و با آنها برخورد نمی‌شود. وی اظهار کرد: هر منطقه یک پیمانکار دارد و بررسی‌ها نشان داده که معمولا پیمانکار هر پنج الی شش خیابان را به یک گروهی واگذار می‌کند و معمولا دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان از این زباله‌گردها می‌گیرد و به آنها کارتی می‌دهد و ما در نظر داریم این سیستم بین کودک کار و پیمانکار را اصلاح کنیم.

وی با بیان اینکه سالانه دو میلیون و ۵۰۰ هزار تماس با سامانه ۱۳۷ برقرار می‌شود و بخش زیادی از این تماس‌ها مربوط به گزارش فعالیت کودکان زباله‌گرد است، در پاسخ به این سوال که چه اتفاقاتی در انتظار کودکان زباله‌گرد است، گفت: اکثر کودکان افغانستانی هستند و در جلسه‌ای که با استاندار تهران و رییس شورای استان تهران داشتیم از آنها خواستیم که شهرداران شهرهای حاشیه تهران هم به کمک بیایند، چرا که به احتمال زیاد از آنجایی که این کودکان ساکن ایران نیستند به کشور خود برمی‌گردند.

وی افزود: دستورالعمل مقابله با به‌کارگیری کودک در فرآیند جمع آوری پسماند تهران از سوی شهردار تهران ابلاغ شده است و از این پس در قراردادها، سازمان پسماند باید در مورد بکارگیری کودکان زیر ۱۵ سال دقت نظر بیشتری داشته باشد، در غیر این صورت شهرداران مناطق موظف به برخورد با آنها هستند.

 

اخبار برگزیدهپیشنهاد ویژه
شناسه : 114745
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا