ایرادات سامانه بازارگاه اصلاح شد

به گزارش جهان صنعت نیوز:  امید گیلان پور، معاون توسعه صنایع تبدیلی و کسب و کارهای کشاورزی وزارت جهاد در نشستی خبری که به مناسبت هفته دولت در حال برگزاری است، در پاسخ به پرسشی درباره ایرادات سامانه بازارگاه ، دخالت های دستی در آن و اعتراض واردکنندگان و دامداران و مرغداران به این مساله، گفت: اصلاحات لازم در این زمینه انجام شده و از  همکارانمان خواسته‌ایم تا تمامی ذی‌نفعان صنعت از جمله واردکنندگان و تولیدکنندگان را هفته آینده دعوت کنند تا تغییرات ایجاد شده را گزارش کرده و نحوه کار با آن را آموزش دهیم.

وی تصریح کرد: سامانه بازارگاه آماده است تا با شکل و کارکرد جدید و نیز با پوشش حلقه‌های بیشتر، کار خود را انجام و ادامه دهد.

گیلانپور اضافه کرد: سامانه بازارگاه وقتی ایجاد شد که ما با محدودیت منابع ارزی مواجه بودیم و ارز محدودی برای تأمین نهاده های دامی در اختیار دولت قرار داشت. در واقع هدف از ایجاد این سامانه، فراهم کردن زمینه ای بود که بتوانیم با منابع محدود نهاده های مورد نیاز تولید را تأمین کنیم و طبیعتاً هر چه که تأمین نهاده بهتر انجام شود کار سامانه نیز بهتر خواهد بود.

وی افزود: قبل از توجه به کارکرد سامانه باید به این مسئله توجه کنیم که هیچ سامانه هوشمندی در دنیا قوی تر از نظام بازار نیست و این نظام بازار است که همه چیز را کنترل می کند. بنابراین اگر عرضه محدود باشد قیمت نیز افزایش می یابد. پس در نتیجه بازارگاه نمی تواند بهتر از نظام بازار عمل کند و نباید انتظار داشته باشیم که این سامانه معجزه داشته باشد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه ما بارها عنوان کرده بودیم این سامانه اشکالاتی دارد، تصریح کرد: طبیعتاً هرچه گستره رصد و پایش بیشتر باشد دقت سامانه نیز بیشتر می شود. به عنوان مثال اگر دامنه رصد از زمانی باشد که نهاده ها وارد بنادر می شود تا زمانی که به دست مصرف کننده نهاده یعنی مرغداران و دامداران می رسد، نسبت به زمانی که رصد از ثبت سفارش تا رسیدن محصول دام و طیور به دست مصرف کننده نهایی باشد، کارایی کمتری دارد.

گیلانپور خاطرنشان کرد: اعتقاد ما این است که باید از مداخلات انسانی در سامانه جلوگیری شود و همه کارها به شکل هوشمند انجام بگیرد. با این حال ما در شرایطی قرار داریم که با کمبود شدید یکی از اقلام نهاده های دامی یعنی کنجاله سویا مواجه هستیم و میزان واردات کنجاله و دانه روغنی که وارد و تبدیل به کنجاله شده است، تنها ۵۶ درصد مصرف تولید کنندگان داخلی بوده است.

وی با اشاره به اصلاح ایرادات سامانه بازارگاه، ادامه داد: قبلاً تا زمانی که نهاده ترخیص نمی شد، وارد سامانه بازارگاه نیز نمی شد. اما با اصلاحاتی که انجام شده محموله های وارداتی ابتدا در سامانه بازارگاه ثبت می شوند و سپس ترخیص آنها انجام می شود. همچنین امکانات فراهم شده که ترخیص از گمرک را نیز به صورت اتوماتیک انجام دهیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرد: بازارگاه یک سامانه ملی است که اطلاعات مربوط به امنیت غذایی در آن ثبت شده است و بنابراین این نیاز وجوددارد که تمام دستگاه های ذینفع و درگیر در آن مشارکت داشته باشند. تا هفته گذشته ما به بسیاری از سامانه های موجود در دولت وصل نبودیم اما از انتهای هفته قبل این اتفاق افتاده که رخداد مهم و بسیار خوبی است.

برنامه ای برای واردات آناناس و انبه از ونزوئلا نداریم

این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی درباره مباحث مطرح شده مبنی بر واردات آناناس و انبه از کشور ونزوئلا، گفت: مباحث مربوط به واردات توسط وزارت صمت پیگیری می شود ضمن اینکه موضوع تجارت یک طرفه نیست و ما نمی توانیم فقط به یک کشور کالا صادر کنیم و در ازای آن هیچ وارداتی انجام نشود. بلکه باید در یک تبادل تجاری حرکت کنیم.

گیلانپور اضافه کرد: در حال حاضر کالاهای خام و فرآوری شده کشاورزی زیادی از ایران به ونزوئلا صادر می شود و طبیعتا آنها نیز انتظار دارند به کشور ما صادرات داشته باشند ولی برنامه ریزی از طرف ما برای این کار انجام نشده است.

سیاستگذاری، تولید و تجارت محصولات کشاورزی باید یکپارچه باشد

وی درباره قانون تمرکز اظهارداشت: در این حوزه دو بحث وجود دارد. یک بحث دیدگاه تخصصی و کارشناسی ما است و بحث دیگر از نظر اجرایی و قانونی است که باید به آن عمل کنیم. در حوزه کارشناسی و تخصصی بنده معتقد بودم و هستم که بخش تولید و تجارت نیازمند سرمایه گذاری یکپارچه است اما از نظر اجرایی و قانونی مسئولیت تنظیم بازار فعلا برعهده وزارت صمت است و تا مردادماه سال آینده نیز این مسئله ادامه خواهد داشت و ما نیز با وزارت صمت در این حوزه همکاری خواهیم کرد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: هر زمان که این مسئولیت به ما برگردد با آمادگی کامل آن را انجام خواهیم داد.

همکاری با وزارت دفاع برای افزایش ارزش افزوده زعفران

گیلانپور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درباره عدم خام فروشی زعفران و خرما ادامه داد: مقام معظم رهبری به این دو کالای مهم اشاره کردند و قطعا ما در این زمینه مسئولیت بیشتری خواهیم داشت اما این به معنای آن نیست که توجه ما محدود به این دو محصول باشد و در حوزه های دیگری که ظرفیت های خوبی وجود دارد، کار نکنیم.

وی با بیان اینکه در حوزه خرما، صنایع بسته بندی وجود دارد و صنایع تبدیلی نیز به صورت محدود است، خاطرنشان کرد: دیروز جلسه ای با وزارت دفاع داشتیم که در این جلسه قرار شد در زمینه فرآوری بیشتر محصولات و ایجاد ارزش افزوده بالا برای آنها از جمله محصول زعفران همکاری کنیم. در حوزه زعفران کارهای زیادی  انجام شده اما کافی نبوده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره مباحث مطرح شده مبنی بر اینکه صنایع تبدیلی کشور از استانداردهای کیفی مناسب برخوردار نیستند، اظهار داشت: این مسئله صحت ندارد. تمام محصولات صنایع تبدیلی استانداردهای کیفی لازم را دارند اما نکته این جاست که برای حضور در بازارهای مختلف جهانی نیاز به باز کردن استانداردهای مختلف داریم و گاهی بحث استاندارد بودن خود کالا مطرح نیست بلکه تطبیق استانداردهای دو کشور مهم است.

وی تأکید کرد: برای ارتقای استاندارد محصولات فرآوری شده غذایی باید از اولین حلقه، استانداردها را افزایش دهیم تا محصول خام کشاورزی که به دست صنعت می رسد با ویژگی های مورد نظر صنایع باشد که این از امکانات خوب کشاورزی قراردادی است.

گیلانپور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مطرح شدن مباحثی مبنی بر صدور مجوز واردات نارنگی از پاکستان، اضافه کرد: به هیچ عنوان چنین مسئله ای مطرح نبوده است. قانون کشور به ما این اجازه را می دهد که محصولاتی را برای صادرات مجدد و فرآوری وارد کنیم و امسال نیز ما به شدت جلوی واردات کالاهای غیرضروری را گرفته ایم و مجوزی برای آن صادر نکرده ایم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: کشورهای افغانستان و پاکستان درخواست داشتند برخی از محصولات کشاورزی شان را به ایران صادر کنند و ما از صنایع خواستیم اگر توانایی فرآوری و صادرات مجدد این محصولات را دارند آنها را وارد کنند.

وی با اشاره به اینکه تمهیدات لازم برای جلوگیری از نشت این محصولات در داخل کشور اندیشیده شده است، گفت: به عنوان مثال اگر کسی محصولی آورد و نتوانسمعاون وزیر جهاد کشاورزی، از اصلاح ایرادات سامانه بازارگاه خبر داد و گفت: این سامانه با شکل و کارکرد جدید، آماده است تا به کار خود ادامه دهد.ت آن را صادر کند، تعرفه آن دو برابر خواهد شد.

 

اخبار برگزیدهاقتصاد کلان
شناسه : 133041
لینک کوتاه :
دکمه بازگشت به بالا