xtrim
تعویق بررسی لایحه «سی اف تی» در مجلس؛

طومار مخالفت به بهارستان رسید

جهان صنعت نیوز| گروه سیاسی: اهمیت این مساله و دامنه تاثیر آن بر تعاملات مالی ایران با دنیای خارج اگر چه بر بسیاری از اهل فن قابل تاکید و بدیهی است اما مخالفان ادعا دارند پیوستن ایران به FATF به منزله دخالت خارجی‌ها در تمام شریان‌های حیاتی اقتصاد ایران برای فشار به کشورمان است.

به هرحال لایحه الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی ترویسم بالاخره پس از دو ماه مسکوت ماندن امروز در دستور کار جلسه علنی مجلس شورای اسلامی قرار بگیرد اما بنابر اظهار سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی عضو هیات رییسه مجلس «به دلیل اینکه در دستور چهارم برای رسیدگی قرار داشت، بررسی نشد»؛ این اظهار نظر در حالی است که طبق جدول زمان بندی دستورات هفتگی مجلس شورای اسلامی مندرج در تارنمای مرکز پژوهش های مجلس قرار بود در دستور دوم و پس از لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در جلسه علنی بررسی شود.

این موضوع در حالی در مجلس بررسی نشد که جمعی از نمایندگان مجلس با نگارش نامه‌ای خطاب به رییس مجلس شورای اسلامی صراحتا اعلام کردند که کار تحقیقی و دقیقی درباره FATF صورت نگرفته است(!) از طرفی در ساعات آغازین مجلس، حدود ۵۰ جوان با تجمع مقابل مجلس شورای اسلامی و در دست گرفتن پلاکاردهایی مخالفت خود با لایحه CFT را ابراز کردند.تجمع‌کنندگان در پلاکاردهایی که در دست داشتند تصویب این لایحه را خیانت به آرمان‌های انقلاب، موجب فروپاشی اقتصادی و خلاف فرامین رهبری عنوان کردند.

احمد سالک، جواد کریمی قدوسی و نصرالله پژمانفر در جمع تجمع کنندگان حضور پیدا کرده و با آنها صحبت کردند. تجمع کنندگان همچنین شعار مرگ بر آمریکا سر می‌دادند. اعضای فراکسیون ولایی مجلس نیز قبل از آغاز جلسه علنی به بررسی لایحه CFT پرداختند و در نهایت بعد از بحث و بررسی، فراکسیون اعلام کرد که مخالف تصویب این لایحه در مجلس است. اعضای فراکسیون نمایندگان ولایی معتقدند که پیوستن ایران به کنوانسیون (CFT) و بعد از آن،(FATF) خلاف منافع ملی است، زیرا تمامی عملکردهای بانکی کشور تحت نظارت آمریکایی‌ها و غربی‌ها قرار می‌گیرد و از ظرفی مانع لغو تحریم‌ها نیز نمی‌شود.

اما این روال غیر معمول مجلس و عدم بررسی این لایحه و همچنین تجمعی که طبق اخبار منتشره در رسانه ها، توسط گروهی در مقابل مجلس در مخالفت با بررسی لایحه CFT تجمع برگزار شد، این پرسش را ایجاد کرد که آیا بین این دو یعنی عدم بررسی لایحه CFT در جلسه علنی و تشکیکی که در خصوص نوبت بندی دستورات رسیدگی مجلس با اظهار نظر عضو هیات رییسه ایجاد شد، رابطه دارد یا خیر. باید تاکید کرد که هرچند عده ای تلاش می کنند تا تصویب FATF یا پیمان‌های دیگر را در تقابل با خون شهدا قرار دهند و مردم را به مقابله با این لایحه برمی انگیزند اما تصویب نهایی FATF در کوتاه مدت اثرات مؤثرتری حتی از تحولات در سیستم بانکی خواهد داشت و کوشش برای ایجاد رابطه‌ای متوازن و آرام‌بخش در منطقه و با سایر کشورها، نفع بیشتری برای اقتصاد کشور دارد.

بررسی وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم

اما امروز جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی جهت بررسی مشکلات اقتصادی و بازار آشفته ارز بدون حضور مهمان و صرفا با حضور نمایندگان مجلس برگزار شد. سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی در تشریح جلسه غیرعلنی خانه ملت از اقدامات پنج‌گانه بانک مرکزی برای تعدیل قیمت ارز خبر داد.

سخنگوی هیات رییسه مجلس درباره نگرانی مردم برای تهیه مایحتاج اولیه گفت: قوای سه‌گانه برای تامین کالاهای اساسی دغدغه‌ای ندارند قرار است دولت چندین بسته در این زمینه ارائه کنند. بهروز نعمتی در حاشیه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی درباره جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی که یک ساعت به طول انجامید، گفت: این جلسه بدون مهمان برگزار شد و کسی از دولت حضور پیدا نکرد.

وی ادامه داد: در این جلسه هماهنگی برای انجام اقداماتی در خصوص شرایط فعلی انجام گرفت. قرار شد کمیسیون‌های تخصصی به همراه کمیسیون‌ها فعال‌تر شوند. تاکید شد همه کمیسیون‌ها در مسائلی مانند ارز، بازار و موضوعات مترادف که موجب نگرانی مردم شده است، فعال‌تر شوند و امیدوارم کارها به صورت فورس‌ماژور انجام شود. این عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: جاهایی که نیاز است کارها با اولویت انجام شود در جلسه سران قوه مطرح خواهد شد تا سریع‌تر انجام شود.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا مجلس از اقدامات دولت حمایتی می‌کند و یا خودش ضمیمه‌ای دارد، گفت: این موضوعات هم مطرح شد؛ تفکری در مجلس حضور دارد که معتقد است دولت باید لوایح تقدیم کند و مجلس روی لوایح دولت اقدام انجام دهد. عده‌ای از دوستان هم می‌گویند با توجه به گرفتاری‌های دولت مجلس طرحی ارائه کند اما معتقدیم پیشانی کار دولت است و همه با تفاهم و وفاق باید کار را پیش ببریم.

نعمتی درباره استیضاح وزرا در مجلس گفت: هیأت رئیسه‌ مجلس باید از خواسته نمایندگان تمکین کند و همیشه هم اینطور بوده است و هیچ‌گاه جلوی این کار را نگرفته است. امروز بحث استیضاح وزرای صنعت، کشاورزی، نیرو و راه و شهرسازی مطرح است که این استیضاح‌ها از هیأت رئیسه به کمیسیون تخصصی ارجاع داده شده است.

وی درباره نارضایتی مردم از شرایط فعلی گفت: این گلایه‌مندی وجود داد و مجلس از طریق کمیسیون‌های تخصصی در حال کار کردن است. دولت، نمایندگان و مردم باید با آرامش بیشتری موضاعات را پیگیری کنند.

نماینده مردم تهران خاطرنشان کرد: به عقیده بنده خریدهایی که سریع در دستور کار مردم قرار می‌گیرد به التهاب بازار افزوده است؛ اما آنچه که مسلم است قوه قضائیه و سازمان تعزیرات حکومتی مصمم هستند با متخلفان برخورد کنند. وی در تشریح برنامه‌های اقتصادی دولت برای عبور از وضعیت اقتصادی جاری گفت: چندین طرح در مجلس و دولت وجود دارد؛ البته این را تاکید می‌کنم برای تامین کالاهای اساسی هیچ کمبودی وجود ندارد و قوای سه‌گانه هم در این خصوص تایید می‌کنند که هیچ دغدغه‌ای وجود ندارد و به میزان کافی ذخیره‌سازی انجام شده است. نعمتی گفت: دولت چندین بسته در این زمینه قرار است ارائه کنند، هم اکنون محمد باقر نوبخت رییس سازمان بودجه به دنبال پیگیر این موضوع است و مجلس در این زمینه باید مجوزهای لازم را بدهد.

وی ادامه داد: قرار است موضوع شارژ کارت‌های الکترونیکی هر چه سریعتر مورد بررسی قرار گیرد. ما پیشنهادمان این است که دولت بسته‌های پیشنهادی خود را به مجلس ارائه دهد و ما جمع‌بندی لازم را در مجلس انجام دهیم. این نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی در مورد اقدام مجلس برای افزایش حقوق کارمندان گفت: در سنوات مختلف این موضوع در بودجه بررسی می‌شد، البته برخی از نمایندگان به دنبال این موضوع هستند ولی هنوز اقدامی انجام نشده است.

وزیر علوم کارت زرد گرفت

اما در ادامه جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به ریاست علی لاریجانی برگزار شد و در این جلسه انتخاب دو تن از نمایندگان مجلس به پیشنهاد کمیسیون اقتصادی برنامه و بودجه به عنوان ناظر در شورای پول و اعتبار، در دستور کار نمایندگان قرار گرفت. در جلسه علنی مجلس نمایندگان در مصوبه‌ای وزارت صنعت را مکلف کردند سامانه مقررات تجاری را به منظور ابلاغ مقررات تجاری راه‌اندازی و بهره‌برداری کند. سوال از وزیر علوم از دیگر دستور کار نمایندگان مجلس شورای اسلامی بود. نادر قاضی‌پور در سوال از منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، با طرح این سوال که چرا کاری کردید که دانشگاه‌ها از سراسر کشور دانشجوی دکترا می‌گیرند؟ گفت: مگر قرار نبود با منطقه‌بندی دانشگاه‌ها خودِ مناطق تصمیم بگیرند.
محمدرضا صباغیان هم در توضیح سوالش از وزیر علوم درباره علت گسترش بی رویه دانشگاه‌ها در اشکال مختلف گفت: دانشگاه تبدیل به ماشین صدور مدرک شده است.

در پاسخ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه وزارت علوم در دادن رشته و پذیرش دانشجو در دانشگاه‌های محلی و منطقه‌ای محدودیتی ندارد، گفت: از نمایندگان مجلس درخواست داریم در بودجه سال آینده اعتبارات لازم برای حمایت از دانشگاه‌ها به خصوص دانشگاه‌های در حال توسعه و جوان را اختصاص دهند.

وی افزود: محلی تعریف‌کردن دانشگاه به معنای عدم پذیرش دانشجو در سراسر کشور نیست. منصور غلامی همچنین در پاسخ به سوال صباغیان گفت که وزارتخانه متبوعش در پنج سال گذشته تلاش زیادی برای مهار توسعه کمی مراکز آموزشی داشته و ارتقاء کیفیت این مراکز را در برنامه‌های خود مورد توجه قرار داده است.

پس از توضیحات وزیر و سخنان نادر قاضی‌پور، نماینده سوال کننده توضیحات غلامی را قانع کننده ندانست و خواستار به رای گذاشته شدن توضیحات وزیر شد. سپس مجلس وارد رای‌گیری شد و نمایندگان توضیحات وزیر علوم را قانع کننده تشخیص ندادند. نمایندگان مجلس دو کارت زرد به وزیر علوم تحقیقات و فناوری دادند که دومین کارت زرد به دلیل قانع نشدن از پاسخ‌های وزیر درخصوص دلیل گسترش بی رویه دانشگاه‌ها بود.

همچنین در جلسه علنی احمد امیرآبادی طرح اصلاح قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه‌های و مراکز آموزش عالی کشور اصلاحیه مصوب ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۵، لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها و لایحه میزان و نحوه جریمه نقدی و توقف دارندگان وسایل نقلیه و واحدهای مشمول متمرد موضوع تبصره یک ماده سه قانون هوای پاک مصوب ۱۳۹۶ را اعلام وصول کرد.

لازم به ذکر است مجلس با صدور بیانیه‌ای از کامیون‌داران بین شهری در امور حمل و نقل کشور حمایت وخواستار رفع مشکلات آنها شد. این بیانیه که به امضای بیش از۱۵۳ نفر از نمایندگان رسیده و توسط اکبر رنجبرزاده عضو هیات رییسه مجلس قرائت شد.

با تصویب FATF بهانه ها کنار می رود

اما حشمت الله فلاحت‌پیشه از ناطقین دیروز مجلس شورای اسلامی بود. او با بیان این که جمعه گذشته یکی از مسئولین با افتخار گفت که ۵۰۰ دوربین در ورزشگاه آزادی تهران نصب شده است تا دخترهای پسرنما را هنگام ورود به ورزشگاه بازداشت کنند، گفت: زمانی که با حسرت و اندوه مشغول بررسی جنایت تروریستی اهواز بودم به این فکر می‌کردم که حتی اگر یکی از آن دوربین‌ها فضای پشت جایگاه رژه در اهواز را پوشش می‌داد اینگونه قلب ایران به درد نمی‌آمد.

وی تاکید کرد: مراقب باشیم راه را به انحراف نرویم. مشکل کشور نه تحریم خارجی و نه کمبود بودجه داخلی است. مشکل غفلت از راهبرد جنگ سردی است که دشمنان علیه کشورمان طراحی کرده‌اند. امروز و در شرایط عهدشکنی ترامپ وظیفه مردم از مسئولان خطیرتر است.

نماینده مردم اسلام آباد غرب در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر در شناسایی خادمان از خائنان به منافع امنیت ملی دچار اشتباه نشویم مسئولان از شرایط بهتری برای تصمیم‌گیری برخوردار می‌شوند. بزرگترین خدمت به ملت جلوگیری از تکمیل حلقه محاصره کشور توسط مثلث صهیونیستی ارتجاعی و ترامپی است و بزرگترین خیانت کشاندن ایران به مسیر انتحاری است که آن مثلث شوم برای ایران طراحی کرده‌اند.

وی با اشاره به نشست مجمع جهانی سازمان ملل خاطرنشان کرد: نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد نشان داد که جهان آمریکا نیست و آمریکا نیز ترامپ نیست. ایران اسلامی در طول ۴۰ سال گذشته حداقل ۴۰ نوع اقدام و راهبرد خصمانه را تحمل کرده و هر روز قدرتمندتر شده است. اکنون ایران در زمره ۲۰ اقتصاد برتر دنیا قرار دارد و اگر بخواهیم مسیر پیشرفت را ادامه دهیم نباید اجازه دهیم هیچ عامل بیرونی سامان داخلی ما را بر هم بزند.

فلاحت پیشه تاکید کرد: بزرگترین آفت تحریم برای کشور ایجاد رانت‌های فاسد قدرت و ثروت است. هنوز سرنوشت منافع ملت ایران در صحنه و پشت صحنه بازی امثال زنجانی و ضراب مشخص نیست. در حالی که کاسبان تحریم دوباره برای خون ملت دندان تیز کرده‌اند.

وی به موضوع FATF هم اشاره ای داشت و تصریح کرد: هنوز موضوعی تحت عنوان FATF در مجلس مطرح نشده است و آنچه که وجود دارد ۴ لایحه است. دو لایحه در حوزه اصلاح قانون داخلی و دو لایحه کنوانسیون خارجی. اگر ایران این لوایح را تصویب کند آن موقع بهانه‌ها یا توصیه‌های ۴۱ گانه FATF کنار می‌رود.

فلاحت پیشه گفت: امروزه شاهد هستیم که تمام نمایندگان پیامک‌های مختلف از توصیه تا تهدید را دریافت می‌کنند. آقای رئیس مجلس زمانی که آخرین لایحه در این رابطه که لایحه عضویت ایران در کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم است در مجلس بررسی می‌شود شما بخشی از وقت را به FATF اختصاص دهید که این FATF چیست و مسئولین بیایند در این باره صحبت کنند.

وی ادامه داد: شورای امنیت کشور، مجمع تشخیص مصلحت دراین باره صحبت کنند و ما به نتیجه برسیم که پیوستن به FATF در راستای منافع ملی ما هست یا خیر.

نماینده مردم دالاهو تاکید کرد: کسانی که خود را پشت صحنه قایم کرده‌اند می‌خواهند تصمیم در خصوص FATF را به گردن مجلس بیندازند. آقای رئیس‌جمهور از شما خواهش می‌کنم در زمان جلسه بررسی FATF همه باید اعم از بانک‌ها، مجمع تشخیص مصلحت نظام، دولت، شورای امنیت حضور داشته باشند و درباره FATF صحبت کنند و بعد هم در حضور مردم در خصوص FATF رای شفاف دهیم تا مردم بدانند مجلسی دارند که دلسوز است.

پیشنهاد ویژهسیاسی
شناسه : 2154
لینک کوتاه :