نفوذ فرونشست به درون شهر اصفهان

به گزارش جهان صنعت نیوز:  اما متاسفانه با اینکه بررسی‌ها نشان می‌دهد اصفهان تنها کلانشهر کشور است که دامنه فرونشست در آن به درون شهر نفوذ کرده است، هنوز اقدامی برای حل مشکلات این استان از سوی دولت در دستور کار قرار نگرفته است. از این رو نمایندگان مردم این استان در مجلس با بیان اینکه موضوع زاینده‌رود و احیای آن مساله‌ای محلی نیست، اعلام کردند که لازم است این موضوع در سطح ملی پیگیری شود و حضور فوری رییس‌جمهور و شورای‌عالی آب در اصفهان و دنبال کردن مساله در تراز کشوری مطالبه جدی مردم اصفهان است. مسوولان این استان حتی این را هم اعلام کردند که اگر مسوولان دولتی هر چه زودتر برای مشاهده بحرانی که در استان اصفهان رخ داده به این استان سفر نکنند، آنها برای حل مشکلات خود به تهران خواهند آمد چرا که بحران فرونشست در اصفهان از مرحله هشدار گذشته و به وضعیت قرمز و خطر رسیده است. با این حال اما مسوولان کشور از حال بحرانی این استان اطلاعی ندارند.

فرونشست یا مرگ تدریجی زمین وقتی رخ می‌دهد که آب‌خوان‌ها یا سفره‌های آب زیرزمینی به شدت افت می‌کنند و با از دست رفتن مقاومت لایه‌های بالایی زمین، شکاف‌های عمیق و یا در موارد شدیدتر، چاله‌هایی با عمق بیش از ۶۰ متر و قطری بیش از همین میزان را در زمین ایجاد می‌کنند. میانگین میزان فرونشست زمین در ایران براساس برخی تحقیقات، سالانه به بیش از ۲۵سانتی‌متر می‌رسد، آماری که در واقع آژیر خطری برای حیات فلات مرکزی ایران است.

در همین خصوص همچنین معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه میزان آبی که درون زمین فرو می‌رود با میزان آب استخراج شده متناسب نیست، گفت: همین امر باعث بروز پدیده فرونشست در همه جای کشور به‌جز استان‌های گیلان و مازندران شده است. علیرضا شهیدی پیش‌بینی ‌کرد: استان‌های گیلان و مازندران نیز در سال‎‌های آینده دچار فرونشست شوند.

رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشاف معدنی کشور با بیان اینکه از ۶۰۶ دشت موجود در کشور بیش از ۳۰۰ دشت ممنوعه هستند، خاطرنشان‌کرد: این دشت‌ها دچار وضعیت قرمز شده‌اند و بقیه دشت‌ها نیز شرایط مناسبی ندارند.

وی تصریح‌کرد: یکی از بحرانی‌ترین مناطق کشور دشت‌های استان اصفهان است که با فرونشست جدی مواجه شده‌اند.

معاون وزیر صنعت با بیان اینکه میزان فرونشست در شهر اصفهان حدود ۱۶ سانتیمتر است، هشدار داد: زبانه‌های فرونشست وارد شهر شده و قسمت‌های مرکزی و بافت تاریخی شهر را نیز تحت‌تاثیر قرار داده است.

شهیدی با بیان اینکه در تهران نیز میزان فرونشست بسیار زیاد است، گفت: گفته می‌شود تهران روزی یک میلیمتر دچار فرونشست می‌شود که عدد بسیار بزرگی است.

رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور یادآور شد: بر اساس آمارهای موجود در اتحادیه اروپا اگر در منطقه‌ای چهار میلیمتر فرونشست ایجاد شود، آن منطقه وارد شرایط بحرانی می‌شود و وقتی ما در ایران صحبت از سانتیمتر می‌کنیم باید متوجه شویم که دچار شرایط بسیار حادی شده‌ایم.

نیاز به هم‌افزایی هرچه سریع‌تر

با توجه به اینکه بافت تاریخی شهر اصفهان به دلیل پدیده فرونشست وارد وضعیت بحرانی شده است، مردم اصفهان به طور جدی خواستار حضور فوری رییس‌جمهور و شورای عالی آب در این استان و حل مشکل زاینده‌رود هستند. در این راستا همچنین به تازگی و به همت کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان، نشستی برای بررسی راهکارهای جلوگیری از فرونشست اصفهان برگزار شد که در آن شماری از نمایندگان مجلس، اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان و همچنین مدیران کل و نمایندگان بخش‌های دولتی حضور داشتند و گزارشات جامعی از پژوهش‌های نهادهای مختلف در راستای تبیین موضوع فرونشست اصفهان ارائه کردند. همچنین نمایندگان مجلس، مسوولان دولتی و کارشناسان با طرح دیدگاه‌های خود در خصوص راهکارهای مقابله با فرونشست نسبت به حل مشکل آب زاینده‌رود در دولت سیزدهم تاکید کردند.

 بحران آب مساله‌ای جدی است که از غرب تا شرق و شمال تا جنوب اصفهان درگیر آن شده و اگر میزان بارش‌ها با روند کنونی ادامه پیدا کند چالش‌های جدی برای استان پهناور اصفهان چه در تامین آب شرب و چه برای سایر مصارف ایجاد خواهد کرد. بحرانی که الان هم دامنگیر کشاورزان شرق و غرب اصفهان شده و معیشت کشاورزان را تحت‌الشعاع خود قرار داده است. حالا علاوه بر خسارت بی‌آبی به کشاورزان، پدیده فرونشست زمین، تهدید جدی برای ساکنان اصفهان است، با توجه به اهمیت موضوع مسوولان و کارشناسان اصفهان در اتاق بازرگانی دور هم جمع شدند تا راهکارهای جلوگیری از این پدیده را بررسی کنند.

بر همین اساس مجتبی کاروان رییس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان در این نشست عنوان کرد: با توجه به شرایط و اتفاقات و مخاطرات پیش‌رو، اتاق بازرگانی اصفهان در تلاش است تا با ایجاد همدلی و پیگیری، سازمان‌های مربوطه را متحد کرده و با ایجاد هم‌افزایی هرچه سریع‌تر مساله فرونشست اصفهان خاتمه پیدا کند.

وی بیان کرد: از تمامی نهادهای مربوطه دعوت شد تا با ارائه گزارشات تخصصی مطابق با سیاست‌های سازمان در راستای حل بحران، نظرات تخصصی را مطرح کرده و سپس تصمیم‌سازی شود.

رییس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان همچنین بر طرح و تبیین موضوع در اتاق بازرگانی ایران و پیگیری آن در سطح ملی و اطلاع‌رسانی موضوع به صورت جامع و کامل با همکاری سازمان صدا‌و‌سیما تاکید کرد.

بی‌مدیریتی‌ها و بی‌کفایتی‌ها

در ادامه این نشست، عباس مقتدایی نماینده مردم اصفهان در مجلس با اشاره به مطالبه مردم از دولت برای بحث آب اظهار کرد: در اصفهان موضوع آب و زاینده‌رود همیشه محور مطالبات مردم بوده و به همین دلیل این مساله محور صحبت‌ها و دغدغه‌های نمایندگان مجلس نیز است. وی افزود: واقعیت این است که کار شایسته‌ای در حد و اندازه زاینده‌رود انجام نشده و اقدامات صورت گرفته کفاف جریان زاینده‌رود را نمی‌دهد و مردم اصفهان نیز به کمتر از جریان زاینده‌رود راضی نیستند.

وی به تلاش‌های صورت‌گرفته برای طرح مساله آب در سطح ملی اشاره و مطرح کرد: در مجلس نهم سندی ارائه دادیم که نشان می‌داد زاینده‌رود یک موضوع محلی نیست و این را ثابت کردیم و بعد از آن توانستیم مصوبات ۹ ماده‌ای را از مجلس بگیریم؛ اگر مصوبات ۹ ماده‌ای مجلس نهم اجرا می‌شد، وضعیت امروز را نداشتیم.

مقتدایی ادامه داد: بخشی از خشکی بستر زاینده‌رود به خاطر بی‌قانونی‌های صورت گرفته است و نه‌تنها بی‌قانونی داریم بلکه قانون‌های موجود هم عملی نشد؛ برخی از دستگاه‌های موظف پیگیر، به مرور ضعیف شدند مثل محیط‌زیست. ما در ارتباط با تالاب گاوخونی از رییس‌جمهور مصوبه گرفتیم، چرا اجرا نشد؟

وی با تاکید بر بی‌مدیریتی‌ها در موضوع آب عنوان کرد: می‌شد آب در بستر زاینده‌رود خشک نشود اما بی‌مدیریتی‌ها و بی‌کفایتی‌ها باعث این امر شد؛ مصوبات ۹ ماده‌ای زاینده‌رود اگر اجرا می‌شد بخشی از برداشت‌های غیرقانونی از زاینده‌رود، اتفاق نمی‌افتاد و این یعنی ما به وظایف خود درست عمل نکردیم. نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی به مطالبه اصلی مردم اصفهان از دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: مطالبه اصلی مردم اصفهان از دولت سیزدهم حل مشکل آب و زاینده‌رود است، امروز غایب اصلی برای حل مشکل آب، دولت و شورای عالی آب است؛ امروز مطالبه مردم اصفهان از رییس‌جمهور، این است که این موضوعات را در سطح کشوری مطرح و در سطح ملی پیگیری کنند.

مقتدایی ضمن اشاره به آمارهای کارشناسی افزود: کارشناسان می‌گویند از سال ۱۴۰۹ تا سال ۱۴۱۸ زلزله قطعی در اصفهان اتفاق می‌افتد و همین الان پیش‌لرزه‌های زلزله که همین ترک خانه‌های مردم است، رخ داده است؛ ما انتظار داریم اقدامات ضرب‌الاجل و فوری انجام شود مثل همان اقداماتی که الان در خوزستان در حال پیگیری است.

نماینده مردم اصفهان در مجلس خاطرنشان کرد: اینکه نرخ فرونشست در اصفهان را جدی نگرفتیم و در این زمینه رکورد زدیم، بحث‌های ملی و حتی بین‌نسلی است و کسانی که وظایف خود را در این زمینه انجام ندادند به نسل‌های آینده هم مدیون هستند و نه فقط به انسان‌ها که به سایر موجودات زنده هم ظلم کرده‌اند.

کارد به استخوان اصفهان رسیده است

مقتدایی با اشاره به زخم مزمن زاینده‌رود بر تن اصفهان تصریح کرد: کارد به استخوان اصفهان رسیده است و کشور باید در این زمینه عمل کند و استاندار آینده باید توان بسیج امکانات موجود برای حل این مساله را داشته باشد.

وی به اقدامات فوری صورت گرفته هم اشاره کرد و افزود: در همین مدت گذشته، تلاش می‌کنیم آبی که از خلیج‌فارس به مناطق یزد رسیده است، به اصفهان هم برسد. همچنین از استاندار فارس و چند تن از نمایندگان فارس دعوت کردم تا در این زمینه با ما همکاری کنند؛ چون این استان نیز آب را از دریای عمان می‌آورد و مذاکرات اولیه را انجام دادیم تا در ادامه مسیر برای رسیدن آب به اصفهان همکاری کنیم.

نماینده مردم اصفهان در مجلس همچنین با اشاره به کارشکنی‌ها در موضوع پروژه بهشت‌آباد تصریح کرد: کسانی که به هر نحوی برای موضوع بهشت‌آباد همکاری نکردند، بخشی از خیانت‌هایی است که اسناد آن را منتشر خواهم کرد و بخشی از مشکلات اجتماعی و اقتصادی که در حال حاضر در اصفهان در حال رخ دادن است، نتیجه آن خیانت است.

بی‌اطلاعی مسوولان کشور از مساله آب در اصفهان

حسینعلی حاجی دلیگانی دیگر نماینده مجلس نیز در این نشست اظهار داشت: به نظر می‌رسد اولین ضرورت در ارتباط با حل این مساله، ملی شدن گفتمان این مساله است، چون طرح بحث در سطح استانی کمکی به حل معضل نمی‌کند؛ پیشنهاد مشخص من این است که اتاق بازرگانی ایران در تهران این جلسه را برگزار کند که این امر، به تبیین موضوع در سطح ملی کمک می‌کند.

 عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به بعد دیگر ملی شدن گفتمان فرونشست و خشکسالی در اصفهان افزود: نکته بعدی مهم، کار رسانه‌ای است که به نظر می‌رسد امروزه با توجه به بسترهای الکترونیکی، باید یک تیم رسانه‌ای هدفمند و هوشمند این کار را انجام دهد.

وی با اشاره به آگاه‌سازی عموم مردم و بالاخص مسوولان از معضل آب اصفهان اضافه کرد: باور کنید بعضی از مسوولان کشور از مساله آب در استان اصفهان بی‌اطلاع هستند؛ ما در جهت تبیین موضوع در سطح ملی باید کار بیشتری انجام دهیم تا از جبهه‌گیری‌های نادرستی که ممکن است به وجود بیاید، جلوگیری شود.

حاجی دلیگانی با اشاره به تلاش و پیگیری‌های نمایندگان مجلس برای حل معضل آب استان ادامه داد: در دوره فعلی، نمایندگان پیگیری‌های زیادی انجام دادند؛ ولی فعلا به جایی نرسیده است و نمایندگان آمادگی همکاری دارند و نسبت به دوره گذشته فضای بهتری هم وجود دارد.

سازه‌های ملی و بین‌المللی دچار مخاطره شدند

در این نشست مدیرکل مخاطرات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور نیز با بیان اینکه فرونشست زمین آخرین چیزی است که می‌بینیم و خیلی از اتفاقات در زیر زمین رخ می‌دهد و بعد فرونشست واقع می‌شود، تاکید کرد: موضوع نرخ فرونشست را با مخاطره فرونشست یکی نگیرید؛ اینکه می‌گوییم نرخ کمی از فرونشست به داخل شهر اصفهان نفوذ کرده، این مخاطره زیادی است، چون یک سانتیمتر فرونشست زمین هم بسیار زیاد است.

رضا شهبازی ادامه داد: مساله دیگر راهکار است. ما نزدیک به دو سال است که در کمیته ملی سازگاری با کم‌آبی این موضوع را پیگیری می‌کنیم؛ مساله ما به آب و مدیریت منابع آب بازمی‌گردد. دشتی که ۱۵۰ میلیمتر میانگین بارندگی داشته و منبع زاینده‌رود را هم دارد، اگر تمام انرژی ما به بازیابی زاینده‌رود متمرکز شود، خیلی از کارها را می‌توان انجام داد و جلوی بسیاری از مخاطرات را گرفت.

شهبازی در جمع‌بندی سخنان خود اذعان کرد: امیدوارم موضوع کمیته ملی سازگاری با خشکسالی و حضور کمیته تخصصی زمین‌شناسی در آن، که یک موضوع مهم است و باید در آن کمیته، یک کار گروه تخصصی ایجاد کنیم، مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به باز و بسته شدن مکرر زاینده‌رود تصریح کرد: جریان نامنظم آب در زاینده‌رود موجب می‌شود به پل‌ها آسیب وارد شود و این سازه‌های ملی و بین‌المللی دچار مخاطره شوند؛ بنابراین یک جریان پایدار در زاینده‌رود نیاز داریم تا پی سازه‌های روی آن به مشکل بر نخورد.

مدیرکل مخاطرات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور تاکید کرد: در زمینه فرونشست، نیاز به یک صدای واحد داریم تا بتوانیم تصمیم‌گیری درستی انجام دهیم و یکی از علل عدم موفقیت در زمینه فرونشست عدم وجود صدای واحد در این زمینه است.

۹۵ درصد استان درگیر خشکسالی

منصور شیشه‌‌فروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان نیز در بخش دیگری از این نشست، با اشاره به اقدامات استانداری در ارتباط با موضوع فرونشست زمین و بحران آب انجام شده است، اظهار کرد: در استانداری از چند سال گذشته همه دستگاه‌ها موظف شدند موارد را به دقت بررسی و گزارش کنند و همچنین ما نیز در استانداری وظایف هر دستگاه را مشخص و ابلاغ کردیم. به گفته وی، در ۹۵ درصد استان درگیر خشکسالی هستیم و عدم بارش و خیزش کانون‌های گرد و غبار هم موجب افزایش روزهای سخت در استان شده و این نیز به نوبه خود، موجب شده سطح زمین‌های کشت‌نشده افزایش یابد، همچنین ۲۰ هزار هکتار باغات نیز قابل کشت نیستند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانصنعت و معدن
شناسه : 219495
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا