فضای مجازی با قلمرو اسلامی

به گزارش جهان صنعت نیوز:  سید ابوالحسن فیروزآبادی در پانزدهمین وبینار از سی‌وپنجمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی بر ایجاد وحدت و همکاری اسلامی برای قلمروسازی بدون تعارض در فضای مجازی تاکید کرد و گفت: فضای مجازی باعث ایجاد یک اکوسیستم و زیست‌بوم جدید شده که در این زیست‌بوم ویژگی‌هایی همچون مخاطب جهانی با ارتباط تمام‌وقت بدون هیچ مانعی وجود دارد که این پدیده اولین‌بار است که در جامعه بشری اتفاق می‌افتد. وی با بیان اینکه در این فضا مفاهیم و واژه‌های جدید همچون قدرت و جهاد شکل گرفته، گفت: در این فضا از لحاظ تکنولوژی شرایطی فراهم شده که آحاد بشر می‌توانند محتواها را به‌صورت ارزان و در دسترس تهیه کرده و مورد استفاده قرار دهند.

دبیر شورای عالی فضای مجازی تاکید کرد: پیشتر قدرتی که باعث می‌شد یک فکر یا اندیشه تثبیت شده و در جامعه در این زمینه اقناع صورت گیرد، قدرت‌های سخت بود اما امروز شاهد فتوحاتی هستیم که بدون جنگ و اعمال قدرت سخت با قدرت نرم از طریق فضای مجازی به دست می‌آیند و اندیشه، افکار و پیروان جدیدی در حال بروز هستند. فیروزآبادی با بیان اینکه قدرت نرم که قدرت اقناع‌سازی مبتنی بر فضای مجازی است، ویژگی‌های خاص خودش را دارد که از جمله ویژگی‌های آن، شبکه‌ای بودن این قدرت است، گفت: در این فضا روی پلتفرم‌ها و محیط‌هایی که توسط غیرمسلمان‌ها ساخته شده، مسلمانان می‌توانند افکار خود را عرضه کنند اما به دلیل این که این پلتفرم‌ها و این زیست‌بوم جدید از قواعدی پیروی می‌کند که این قواعد توسط بنیانگذاران و صاحبان فناوری‌ها و سرمایه در این حوزه شکل می‌گیرد یک محیط از پیش‌تعیین‌شده است که اگر مسلمانان بخواهند در این فضا فعالیت کنند، مجبور به پیروی از قواعد آن هستند.

وی افزود: برهمین اساس تاکنون شاهد دخالت‌هایی تحت برچسب‌های ترویج خشونت در این فضا بودیم که به دلیل همسویی با مصالح و منافع نظام غربی نسبت به حذف و اصلاح مطالب اقدام‌ شده است. برهمین اساس تاکید ما بر این است که باید در این دوره تاریخی که ضرورت دارد تا در این زیست‌بوم زندگی کرده و از مزایا و فرصت‌های آن استفاده کنیم، برای زندگی راحت‌تر و مبتنی بر اطلاعات وسیع‌تر و دانش، قلمرو اسلامی ایجاد کنیم. دبیر شورای عالی فضای مجازی تصریح کرد: قلمرو اسلامی را نمی‌توانیم روی پلتفرم‌ها و سرزمین‌های مجازی که غربی‌ها برای ما فراهم کردند ایجاد کنیم، بر همین اساس توصیه می‌کنم مسلمانان تلاش کنند تا در فضای مجازی قلمروسازی بدون تعارض کنند چرا که در صورت تعارض قلمرو به‌دلیل وابستگی به تعداد کاربر و میزان تعامل آنها برای قدرت، محکوم به نابودی خواهد بود.

فیروزآبادی با بیان اینکه علما و زمامداران اسلامی تلاش کنند که در این مسیر حرکت کنند تا شاهد قلمرو اسلامی در فضای مجازی باشیم، گفت: این قلمرو باید براساس اصول مودت، مهربانی، احترام به یکدیگر و عدم استفاده از افترا، دروغ و کینه‌ورزی شکل گرفته و بیش از هر زمان دیگر بحث وحدت و همکاری اسلامی در جهان ضرورت دارد. وی خطاب به همه اندیشمندان و فعالانی که می‌توانند در فضای مجازی صاحب اثر وسیع باشند، اظهار کرد: در این قلمروسازی که شبکه‌ای است ما باید حداکثر همکاری و همبستگی را داشته باشیم.

تحولات فضای مجازی بسیار سریع است

دبیر شورای عالی فضای مجازی با اشاره به تحولات فضای مجازی که در طول زمان بسیار کوتاه بیشترین محتوا و اطلاعات را در اختیار کاربران قرار می‌دهد، افزود: این اطلاعات وسیع قدرت تحلیل و تجزیه را متناسب با میزان ورودی داده برای مخاطب ایجاد نمی‌کند و برهمین اساس ما با دوران نابه‌سامانی و اختلالات فکری روبه‌رو هستیم که در برآوردی که متخصصان این حوزه داشتند بروز و ظهور فرق کوچک منحرف حاصل آن بوده است. فیروزآبادی گفت: در این فضا مشکلاتی همچون پژواک و صداهای مشابه مطرح است که افراد را به سمت افراط سوق می‌دهد و شاید یکی از دلایل اینکه جریان‌های افراطی در جهان بسیار در حال شکل‌گیری است و رفتارهای خارج از انتظار همچون عملیات‌های انتحاری مکرر که در طول زندگی بشر بی‌سابقه بوده، شاهد هستیم برآمده از این خصایص منفی و تهدیدهای فضای مجازی است که خاصیت جهانی‌بودن آن باعث می‌شود که افراد و گروه‌های شاذ همدیگر را پیدا کنند.

وی اعلام کرد: عملکرد پلتفرم‌های غربی نیز این شرایط را به دلیل ارائه پیشنهادهای جدید در همان رشته و سبک فعالیت کاربران تشدید می‌کنند و اینها در گروه خود و با پژواک صدای خودشان تفسیرشان از جهان فقط همان چیزی است که برآمده از فرقه خودشان است و جهان را با یک فیلتر می‌بینند و این بدان معناست که فرد در گروه خود پژواک صدای خود را می‌شنود و تصورش از جهان بیرونی به این نحو شکل می‌گیرد که همه دنیا همان چیزی است که در این پلتفرم به آن عرضه می‌کنند.

در امر رسانه‌ای اقناع را باید جزو آثار زیرپوستی در حوزه‌ ارتباطات دانست

یک کارشناس ارتباطات در خصوص ایجاد قلمرو اسلامی در فضای مجازی گفت: در امر رسانه‌ای اقناع را باید جزو آثار زیرپوستی در حوزه‌ ارتباطات دانست که بجز ظواهر قدرت و اقتدار صورت می‌گیرد. در واقع اقناع نه‌تنها در همه‌ فعالیت‌های بشری وجود دارد، بلکه می‌تواند نیروی مثبت در صحنه‌ زندگی انسان باشد. در اینجا باید متذکر شد گاها از اقناع به عنوان پروپاگاندا یا گاهی آلت دست قرار دادن یا فریبکاری شفاهی نیز استفاده می‌شود. در فضای مجازی نیز با توجه به حجم انبوه مطالب منتشر شده، مدیریت انتشار پیام‌ها و تلاش در راستای افزایش قابلیت اقناعی آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.

روح‌الله مهرجو در گفت‌وگو با «جهان‌صنعت» ادامه داد: با پیدایش عصر رسانه‌های دیجیتال به خصوص فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی نحوه تاثیرگذاری بر افکار عمومی را پیچیده کرده است. رسانه‌های نوین نوع جدیدی از روابط بین فردی را شکل داده‌اند که به ارتباط مجازی تعبیر می‌شوند. این ارتباط مجازی بین افراد در قالب شکل‌های مجازی همچون شبکه‌های اجتماعی بر پایه مشارکت همگانی بنا شده‌اند. در واقع با افزایش روزافزون استفاده از فضای مجازی توسط عموم، شاهد رشد و نفوذ شبکه‌های اجتماعی در تحول‌های سیاسی و اجتماعی مختلف، جهت‌دهی افکار عمومی و حتی فروپاشی نظام‌های سیاسی و اجتماعی مستقر در گوشه و کنار جهان بوده‌ایم. اقناع اصل مهم در ارتباط با افکار عمومی است و از مهم‌ترین مباحث ارتباطات رسانه‌ای و انسانی به شمار می‌رود.

وی در ادامه گفت: گستردگی ابعاد مختلف فضای مجازی سبب شده در کنار تمامی کاربردها و ویژگی‌های منحصر به فرد آن از جمله فرصت‌های آموزشی اقتصادی و به طور کلی تسهیل زندگی و تسریع در امور روزمره که مورد تایید و حتی مطلوب اندیشه اسلامی است‌، چالش‌های متعددی را در جوامع اسلامی و حتی اروپایی و آمریکایی مشاهده شود که مهم‌ترین آنها تغییر در باورها و شکستن نظام ارزش‌ها باشد.

روح‌الله مهرجو در پایان در خصوص نبود زیرساخت‌ها و امکانات لازم برای ایجاد قلمروی اسلامی در فضای مجازی افزود: تامین زیرساخت‌ها و ساماندهی فضای مجازی و اینترنت به معنای محدودکردن آن نیست بلکه به معنی قانونمندشدن است. در واقع برای ایجاد این وضعیت باید همه ابعاد مساله را بررسی کرد. در واقع قانونگذاری در حوزه فضای مجازی نیازمند بررسی پایه‌ای است. در مساله ایجاد زیرساخت‌ها نیازهای بسیاری وجود دارد که متاسفانه در کشور ما دیده نمی‌شوند. مساله اصلی کشور در بحث فضای مجازی و شبکه‌های ارتباطی زیرساخت است. امکاناتی مانند زیرساخت‌های ابری که وضعیت مطلوبی در ایران ندارند. در حوزه‌‌ای مثل هوش مصنوعی در سال‌های اخیرکارهای بسیار زیادی انجام شده اما دیده نمی‌شوند.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانخواندنیدانش و فناوری
شناسه : 224590
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا