ترس دانشمندان چین از «اسپیس‌ایکس»

به گزارش جهان صنعت نیوز: گروهی از پژوهشگران فعال در حوزه نظامی چین به‌تازگی توجهات را به «ظرفیت چشمگیر استارلینک برای کاربردهای نظامی» و نیاز چین به پیشبرد اقدامات متقابل برای نظارت، ازکارانداختن و حتی انهدام این منظومه ماهواره‌ای رو به رشد معطوف کرده‌اند. «استارلینک» شبکه اینترنت ماهواره‌ای پرسرعتی است که «اسپیس‌ایکس»، شرکت فضایی ایلان ماسک آن را با هدف ارائه دسترسی اینترنت برای مشتریان سرتاسر جهان ساخته است. «اسپیس‌ایکس» از زمان پرتاب نخستین ماهواره‌های استارلینک در سال ۲۰۱۹ تا‌به‌امروز بیش از ۳۰۰/۲ دستگاه از آنها را در مدار نزدیک زمین قرار داده است و قصد دارد برای تشکیل ابرمنظومه‌ای عظیم، در مجموع ۴۲ هزار ماهواره به فضا بفرستد.

پژوهشگران چینی به‌طور ویژه نگران قابلیت‌های نظامی بالقوه منظومه «استارلینک» هستند. آنها ادعا می‌کنند که ماهواره‌های «استارلینک» می‌توانند برای ردیابی موشک‌های مافوق‌صوت به‌کار روند و سرعت داده‌های انتقالی به پهپادها و جت‌های جنگنده رادارگریز آمریکایی را به‌نحو چشمگیر افزایش دهند یا حتی به ماهواره‌های چینی حمله و آن‌ها را نابود کنند. چین که سابقه چند مورد برخورد قریب‌الوقوع با ماهواره‌های «استارلینک» را دارد، سال گذشته با نوشتن نامه به سازمان ملل از «اسپیس‌ایکس» شکایت و اعلام کرد که ایستگاه فضایی این کشور برای اجتناب از «مواجهه نزدیک» با ماهواره‌های «استارلینک» در ژوئیه و اکتبر ۲۰۲۱، ناگزیر به انجام مانورهای اضطراری شده بود.

نویسندگان مقاله به سرپرستی «رن یوانژن»، پژوهشگر در موسسه ردیابی و مخابرات پکن که بخشی از نیروی پشتیبانی راهبردی ارتش چین است، می‌نویسند: «برای از کارانداختن عملکرد برخی از ماهواره‌های «استارلینک» و نابودی سیستم‌عامل منظومه، ترکیبی از روش‌های نرم و سخت باید اتخاذ شود.» انهدام سخت و نرم به دو دسته از جنگ‌افزارهای فضایی اشاره می‌کند که اولی به‌معنای حمله فیزیکی به هدف با سلاحی مانند موشک و دومی شامل تسلیحات پارازیت‌انداز و لیزری است. چین هم‌اکنون چندین روش برای غیرفعال‌سازی ماهواره‌ها در اختیار دارد. به‌عنوان مثال، پارازیت‌اندازهای ریزموج که می‌توانند ارتباطات را مختل یا قطعات الکتریکی را خراب کنند و لیزرهای قدرتمند با وضوح میلی‌متری که می‌توانند تصاویر پروضوح بگیرند و حسگرهای ماهواره را کور کنند و تسلیحات سایبری برای هک شبکه‌های ماهواره و موشک‌های دوربرد ضدماهواره (ASAT) برای انهدام آنها. با این ‌حال، پژوهشگران می‌گویند این اقدامات که دربرابر ماهواره‌های منفرد موثر هستند، برای نابودی «استارلینک» کافی نخواهند بود.

پژوهشگران چینی می‌نویسند: «منظومه استارلینک سامانه‌ای غیرمتمرکز به‌حساب می‌آید. ما نه با ماهواره‌های منفرد، بلکه با سامانه‌ای کامل مواجه هستیم.» آنها توضیح می‌دهند که حمله به سامانه «استارلینک» به برخی اقدامات کم‌هزینه و کارآمد نیاز خواهد داشت. با وجود این، هنوز معلوم نیست اقدامات مدنظر چینی‌ها دقیقا چیست. پژوهشگران پیشنهاد می‌دهند که چین باید برای تجسس بهتر «استارلینک» ماهواره‌های جاسوسی خود را بسازد و روش‌های جدید و بهبودیافته برای هک سامانه‌هایش بیابد و شیوه‌های کارآمدتر برای ازکارانداختن چندین ماهواره در شبکه ابداع کند. این پیشنهادها بالقوه به‌معنای استقرار لیزرها یا تسلیحات ریزموج یا ماهواره‌های کوچک‌تری است که بتوانند به ماهواره‌های «استارلینک» هجوم ببرند. علاوه ‌بر این، چین ازطریق پرتاب شبکه ماهواره‌ای خود به‌دنبال رقابت مستقیم با «استارلینک» است. این منظومه ماهواره‌ای با نام «شینگ وانگ» یا «استارنت» نیز قصد دارد دسترسی جهانی به اینترنت را برای مشتریان پولی ارائه دهد.

فعالیت‌های «اسپیس‌ایکس» صدای بومی‌های آمریکا را در آورد

از سوی دیگر یک سازمان محیط‌‌زیستی به نام «سیرا کلاب» و چند سازمان دیگر شکایتی علیه مقامات تگزاس در اعتراض به بسته شدن ساحل «بوکا چیکا» در طول فعالیت‌های «استارشیپ اسپیس‌ایکس» طرح کرده‌اند.

انتظار می‌رود یک قاضی در روز یکم ژوئن (۱۱ خرداد) به شکایتی علیه محدودیت‌های دسترسی به ساحل جنوبی تگزاس در خلال فعالیت‌های «اسپیس‌ایکس» برای انجام برنامه‌های «استارشیپ» رسیدگی کند. «سیرا کلاب»، «قبیله کاریزو/کومکرودوی» تگزاس و سازمان غیرانتفاعی «Save RGV» شکایتی علیه اداره کل اراضی تگزاس، «جورج پی بوش»، رییس اراضی تگزاس و «کامرون کانتی» در تگزاس در اعتراض به بسته شدن دوره‌ای ساحل «بوکا چیکا» برای آزمایش‌های «استارشیپ» به یکدیگر پیوسته‌اند. ساحل «بوکا چیکا» در نزدیکی تاسیسات «استاربیس» شرکت «اسپیس‌ایکس» قرار دارد و این شرکت در آن، به ساخت نمونه‌های اولیه موشک «استارشیپ» و پیشران‌های سوپرهوی می‌پردازد.

«سیرا کلاب» در بیانیه‌ای گفت: محدود کردن دسترسی به ساحل عمومی قانون اساسی تگزاس را نقض می‌کند. هیچ یک از اتهامات در دادگاه اثبات نشده و در این بیانیه نامی از «اسپیس‌ایکس» در میان نهادهای تحت تعقیب در دادخواست ذکر نشده است. ساحل مورد مناقشه فاصله کمی با تاسیسات «استاربیس» شرکت «اسپیس‌ایکس» دارد. «استاربیس» در حال حاضر تحت بررسی محیط‌‌زیستی اداره هوانوردی فدرال قرار دارد تا پس از آن برنامه خود برای پرتاب یک موشک «سوپرهوی» را به انجام برساند. این موشک چندبار مصرف برای رساندن افراد و محموله به ماه، مریخ و سایر مقاصد دور در نظر گرفته شده است. «ایلان ماسک»، موسس «اسپیس‌ایکس» همچنین گفته که استقرار در مریخ و انجام اکتشافات فضایی به دلیل چندبار مصرف بودن این موشک، هزینه‌های کمتری به همراه خواهد داشت. در سال ۲۰۱۳، طبق بیانیه «سیرا کلاب» قانونگذاران تگزاس قانون سواحل باز تگزاس را اصلاح کردند تا امکان محدود کردن دسترسی به ساحل را طی عملیات‌های فضایی فراهم کنند. سپس در سال ۲۰۱۸، «اسپیس‌ایکس» یک تاسیسات موشکی در فاصله ۱۵۰۰ فوت (۴۶۰ متر) از لبه آب ساخت.

«سیرا کلاب» اعلام کرد: تغییر قانون در سال ۲۰۱۳ با قانون اساسی ایالتی که رای‌دهندگان تگزاس در سال ۲۰۰۹ با اکثریت ۷۷ درصد آرا برای تضمین حق دسترسی آزاد به سواحل عمومی آن را اصلاح کردند، در تضاد است. این سازمان ادعا کرد که این ساحل در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ به مدت ۱۹۶ ساعت (معادل حدود هشت روز) بسته بوده است و سال ۲۰۲۱ نیز شاهد بیش از ۶۰۰ ساعت (تقریبا ۲۵ روز معادل) تعطیلی بوده‌اند. این دعوی اولین بار توسط سازمان «Save RGV» در ماه اکتبر ۲۰۲۱ تنظیم شد و «سیرا کلاب» و قبیله «کاریزو/کومکرودوی» هر دو اعلام کردند که به آن ملحق می‌شوند. این گروه از دادگاه درخواست می‌کنند که اصلاحیه سال ۲۰۱۳ را باطل کند. آنها همچنین ادعا می‌کنند که بزرگراه شماره ۴ به طول تقریبی ۲۷ مایل (۴۳ کیلومتر) در این منطقه برای انجام عملیات‌های اسپیس‌ایکس بسته شده است، اما در بیانیه آنها به تعداد دفعات بسته شدن بزرگراه اشاره‌ای نشده است.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانخواندنیدانش و فناوری
شناسه : 265393
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا