شتاب ریزشی بازار در سایه سکوت سازمان بورس

به گزارش جهان صنعت نیوز:  این روند در حالی طی می‌شود که سازمان بورس بدون هیچ‌گونه واکنشی تنها نظاره‌گر دود شدن سرمایه سهامداران وفادار به بازار سرمایه هستند. به ویژه آنکه گزارش‌های برخی شرکت‌ها و تحلیل آمارهای بازار حاکی از ارزندگی بالا برای ورود سرمایه‌های جدید است اما با این حال بازار این روزها همچنان شاهد خروج پول حقیقی از بازار و انفعال حقوقی‌ها در حمایت از سهام ارزنده است. به نحوی که روز گذشته هم ۲۷۶ میلیارد تومان دیگر پول حقیقی از بازار خارج شد.

شاخص کل بورس روز گذشته با ۱۹ هزار و ۶۴ واحد ریزش، معادل ۴۷/۱ درصد افت کرد و تا رقم یک میلیون و ۲۷۷ هزار واحد کاهش یافت. شاخص کل با معیار هم‌وزن نیز با کاهشی ۴۴۵۸ واحدی معادل ۱۸/۱ درصد در رقم ۳۷۳ هزار و ۲۳۷ واحد ایستاد. در این بازار ۲۶۹ هزار معامله به ارزش ۲۲ هزار و ۴۲۵ میلیارد ریال انجام شد. فولاد مبارکه اصفهان، معدنی و صنعتی چادرملو، گروه مپنا، صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، ملی صنایع مس ایران، پتروشیمی نوری و معدنی و صنعتی گل‌گهر نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی بورس گذاشتند. شاخص کل فرابورس هم ۱۳۱ واحد کاهش یافت و تا رقم ۱۷ هزار و ۶۵۱ واحد سقوط کرد. در این بازار ۱۷۸ هزار معامله انجام شد که ۱۴۵۲ میلیارد ریال ارزش داشت. آهن و فولاد غدیر ایرانیان، پتروشیمی زاگرس، فولاد هرمزگان جنوب، سرمایه‌گذاری صبا تامین، پتروشیمی تندگویان، پالایش نفت شیراز و بیمه پاسارگاد نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی فرابورس گذاشتند.

بی‌اعتنایی به گزارش‌های ۶ ماهه

صورت‌های مالی ۶ ماهه نمادهای بورسی در سامانه کدال منتشر شده و بسیاری از شرکت‌ها وضعیت سودآوری خوبی را ثبت کرده و حتی برخی از شرکت‌ها نیز توانسته‌اند زیان انباشته خود را کاسته و وضعیت بهتری داشته باشند. برخی از شرکت‌های پالایشی توانسته‌اند وضعیت بسیار خوبی را در گزارش‌ها داشته و حتی pبرe این صنعت به زیر محدوده ۴ رسیده و در محدوده ۳ و نیم قرار بگیرد که این وضعیت ارزندگی بسیار خوب است.

برخی دیگر از صنایع مانند غذایی نیز با افزایش حاشیه سود ناخالص مواجه شده و برخی از نمادهای غذایی توانسته‌اند افزایش حاشیه سود بین ۵ تا ۱۰ درصد را نیز کسب کنند. شرکت‌های قطعات خودرو نیز گزارش‌های بسیار خوبی را ارائه کرده و با افزایش eps تی‌تی‌ام و کاهش pبرe مواجه شده‌اند.

بی‌تفاوتی سازمان بورس

یکی از مواردی که سهامداران را عصبانی کرده بی‌تفاوتی این روزهای رییس سازمان بورس بوده است. این سازمان تنها به کارهای رسانه‌ای آن هم در رسانه‌های خود بسنده کرده و تنها اقدام مثبت را تبلیغ برای ارزندگی صنایع و نمادها تعریف کرده است. این استراتژی به هیچ‌وجه صحیح نیست، اگرچه رییس سازمان بورس در یک سال اخیر اقدامات مثبتی مانند افزایش دامنه نوسان را انجام داده است اما فکری اساسی برای ورود پول هوشمند به بازار سرمایه انجام نداده است. بازار سرمایه امروزه از مولفه‌های کلان اقتصاد و نیامدن پول به سمت این بازار رنج برده و این مهم تنها با رایزنی رییس سازمان بورس با وزیر اقتصاد و بیان مکرر دغدغه‌ها تا رفع آن اجرایی خواهد شد. متاسفانه کنش‌های مناسبی را از مجید عشقی رییس سازمان بورس شاهد نبوده و او هم مانند سهامداران خرد تنها نظاره‌گر ریزش بورس و رسیدن به حمایت‌هایی است که روزبه‌روز از دست می‌رود.

تغییر شاخص کل بورس و ایجاد بازار دوطرفه

 بازار سرمایه در چند ماه اخیر تبدیل به یک بازار با مولفه‌های غیرنقدشونده با میانگین معاملات روزانه ۲ هزار میلیارد تومان تبدیل شده است، یکی از مولفه‌هایی که می‌تواند به بازار سرمایه جانی تازه بدهد، ایجاد بازار دوطرفه و چرخش آزاد پول در این بازار است، در دوره قبلی ریاست سازمان بورس بحث بازار فروش تعهدی مطرح شده بود که در این دوره به کلی مسکوت مانده و سازمان بورس تنها به اقدامات آسان‌تر مانند افزایش دامنه نوسان بسنده کرده است.

رایزنی برای تعاملات با شبکه بانکی

یکی از نقاط ضعف سازمان بورس در دوره اخیر عدم تعامل با شبکه بانکداری به ویژه بانک مرکزی برای ارائه تسهیلات ویژه به سهامداران خرد و عمده است که این وضعیت باید در آینده اصلاح شده تا بازار سرمایه بتواند از چرخش پول منسجم از شبکه بانکداری در تمام شرایط بهره‌مند شود نه اینکه پمپاژ پول در بازار سرمایه تنها برای روزهایی باشد که دولت سیاست انبساطی پولی دارد و در زمان سیاست انقباضی دولت مانند یک سال اخیر، بورس در وضعیت اغما به سر ببرد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمه
شناسه : 297871
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا