دومین روز خونین بورس در آبان

به گزارش جهان صنعت نیوز: شاخص کل بورس شنبه ۲۸ آبان‌ماه با افت ۲۰ هزار و ۴۲۳ واحدی روبه‌رو شد و به سطح یک میلیون و ۳۹۳ هزار و ۱۵۰ واحدی رسید. در روز جاری شاخص هم‌وزن هم ۳ هزار و ۱۹۸ واحد نزول کرد و در سطح ۳۹۸ هزار و ۲۶۷ واحدی ایستاد.

یکشنبه هفته گذشته بود که برای اولین‌بار پس از شروع رشد پرشتاب بورس طی دو هفته، شاخص کل با افت همراه شد. اما دیروز بورس با افت شدید بیش از ۲۰ هزار واحدی کانال یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی خود را از دست داد.

کارشناسان معتقدند افزایش نرخ بهره بین‌بانکی به ۹/۲۰ درصد از عوامل مهم تاثیر بر شتاب گرفتن اصلاح بازار بود. این درحالی است که رئیس کل بانک مرکزی دو هفته گذشته بر لزوم کاهش نرخ بهره تاکید کرده بود. کما‌اینکه شاخصه اصلی اصلاح افزایش حجم و ارزش معاملات است که نویدبخش دست‌به‌دست شدن سهام و ورود پول تازه به جریان دادوستدهای بازار است؛ چیزی که در حال حاضر شاهد آن نیستیم.

از سوی دیگر با آرام گرفتن نسبی بازار ارز، نرخ دلار نیما مقداری کاهش یافت تا سهامدارانی که چشم امید به کاهش گپ بین نرخ نیما و نرخ آزاد دلار داشتند ناامید شوند. در صورت کاهش فاصله این دو نرخ سودآوری شرکت‌ها افزایش پیدا می‌کند که به صورت مستقیم بر حال و روز بازار سرمایه اثرگذار خواهد بود.

با این همه اما حالا به نظر می‌رسد رشد متوالی ۱۰ روزه بورس تقریبا با منفی‌ها دوباره به حالت اول بازگشت و همچنان بازار درگیر ریسک‌های کلان خود است.

بورس زیر سایه ریسک‌های سیستماتیک

بسیاری از کارشناسان معتقدند سود بانکی یا قیمت دلار همچنان عوامل اثرگذار در بازار سرمایه برای روزهای مثبت و منفی هستند. اما کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت» می‌گوید: «بازار بورس مشکلاتی کلان دارد که موضوعاتی مانند سود بانکی و… حاشیه‌ای محسوب می‌شود.

«مهدی سماواتی» با بیان اینکه حرفه‌ای‌های بازار معمولا به دلایل حاشیه‌ای نه وزن مثبت و نه وزن منفی می‌دهند، اظهار می‌کند: با این حال آنچه روز نخست هفته بازار را منفی کرد کاهش قیمت جهانی نفت و کامودیتی‌ها بود. قیمت نفت به زیر ۹۰ دلار رفت و کامودیتی‌ها افت قابل‌توجهی داشتند.

وی خاطرنشان می‌کند: اما بخش مهم دیگر ریزش بورس در روز گذشته مربوط به ریسک‌های سیستماتیک است که قطعنامه اخیر یکی از آنهاست که روی بازار تاثیر گذاشت.

سماواتی تصریح ‌کرد: در کل باید گفت ریسک سیستماتیک بازار بالاست و این مربوط به مسائل کلان است. مسائل حاشیه‌ای آدرس اشتباه دادن به روند بازار است. تا زمانی که این ریسک‌های سیستماتیک وجود دارد روند الاکلنگی نیز وجود خواهد داشت که مثبت‌های بازار در یک هفته توسط منفی‌ها در هفته بعد خورده شود.

این کارشناس بازار سرمایه یادآور می‌شود: در واقع سیگنال‌هایی مانند بسته ۱۰ بندی و امثالهم نه بر روند مثبت و نه بر روند منفی بازار تاثیر عمیق نخواهد داشت و فعالان حرفه‌ای توجه چندانی به آن نخواهند داشت. شاید تنها بهانه‌ای برای نوسان‌گیری باشد.

تفکر ضدبورسی دولت

سماواتی تاکید می‌کند: آنچه باعث نگرانی سهامداران است ریسک‌های کلان است که عده‌ای بیم به خطر افتادن اصل سرمایه خود را دارند. بنابراین ریسک‌های کلان سیاسی همچنان سایه خود را بر بازار نگه داشته است و هر چیزی را غیر از این عامل بدانیم، دقیق تحلیل نکرده‌ایم.

وی در پاسخ به این سوال که دولت تا چه اندازه در بازار سرمایه توانایی نقش‌آفرینی دارد، می‌گوید: دولت دست بازی در نقش‌آفرینی دارد اما متاسفانه از ابزارهای دولت برای پسرفت بازار استفاده می‌شود. اما اگر واقع‌بینانه نگاه کنیم ذی‌نفعان نهایی در بازار بورس ۴ هلدینگ بزرگ هستند که ماهیت‌شان دولتی است.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح ‌کرد: متاسفانه تفکر دولتی ضدبازار است و هر نوع مداخله‌ای هم داشته باشد آسیب‌رسانی بیشتری نسبت به نفع آن دارد.

وی در خصوص وضعیت بازار بورس در این روزها گفت: بازار میان‌مدتی است و ریسک نوسان‌گیری کوتاه‌مدتی آن زیاد است. در حال حاضر قیمت‌ها برای خرید میان‌مدت مناسب است. چشم‌انداز بازار تغییری نکرده و سودآوری آن کم نخواهد شد. تنها مساله ریسک‌های سیستماتیک است که همچنان پررنگ است و بادی منتظر آن ماند.

گزارش بازار در روز گذشته

شاخص کل دیروز با کاهش بیش از ۲۰هزار واحدی، دوباره به زیرسطح یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی افت کرد. در جریان معاملات دیروز هر چند شاهد بهبود ارزش معاملات خرد بودیم اما این موضوع همراه با تشدید خروج پول حقیقی شد؛ به‌گونه‌ای که ۲۳ درصد ارزش معاملات خرد بازار دیروز مربوط به خروج پول حقیقی بود.

نمادهای «فولاد»، «فملی» و «شبندر» بیشترین تاثیر را در افت شاخص کل بورس داشتند و در مقابل نمادهای «وامید»، «پرداخت» و «شفا» بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل داشتند.

در فرابورس نیز نمادهای «شاوان»، «شراز» و «زاگرس» بیشترین تاثیر کاهنده را بر شاخص کل فرابورس داشتند و «ددانا»، «کوثر» و «کاسپین» بیشترین تاثیر افزایشی را بر شاخص داشتند.

ارزش معاملات کل بازار سهام به رقم ۱۰ هزار و ۶۸ میلیارد تومان افزایش یافت. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه ۳ هزار و ۵۷۹ میلیارد تومان بود که ۳۶ درصد از ارزش کل معاملات بازار سرمایه را تشکیل می‌دهد.

دیروز ارزش معاملات خرد سهام با افزایش ۱۶درصدی نسبت به روز کاری قبل به رقم ۳ هزار و ۵۸۷ میلیارد تومان رسید.

در معاملات دیروز ۴۸ نماد صف خرید داشتند و ۶۰ نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با کاهش ۵۶ درصدی به ۱۰۰ میلیارد تومان رسید و مجموع ارزش صف‌های فروش ۶۰ درصد افزایش یافت و ۳۲۹ میلیارد تومان بود. در پایان معاملات دیروز ارزش صف‌های خرید در رقم ۴۷ میلیارد تومان ایستاد.

اخبار برگزیدهاقتصاد کلانبانک و بیمهپیشنهاد ویژه
شناسه : 306701
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا