چه کسی رییس جدید مجلس خبرگان می شود؟/ رئیسی به دنبال یک صندلی جدید

ثبت نام افراد از طیف های مختلف سیاسی فضای انتخابات مجلس خبرگان را آن چنان که باید تا کنون خیلی گرم نکرده است حتی ثبت نام نکردن آیت الله احمد جنتی، رییس مجلس خبرگان رهبری در این دوره از انتخابات، - چنان که معمول بود- نه کنش پر حرارتی را در پی داشت و نه واکنشی که نشان دهد بی حضور ایشان این فضا نه گرم خواهد شد و نه سرد.

به گزارش جهان صنعت نیوز، نزدیک ده سال پیش بود که آیت الله احمد جنتی در برنامه ای تلویزیونی حضور یافت و گفت: «کار اصلی من شورای نگهبان است. فعالیت‌های دیگر برای من فرعی بود”. ایشان در آن زمان رییس مجلس خبرگان رهبری نبود، اما همزمان با دبیری شورای نگهبان که از سال ۱۳۷۱ آغاز شده و همچنان ادامه دارد، چند مسوولیت مهم دیگر هم داشت؛ از سال ۱۳۶۰ تا ۱۴۰۰ دبیر شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی بود. از بدو تأسیس ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر در سال ۱۳۷۲ تا اسفند ۱۳۹۶، رئیس این ستاد بود و از سال ۱۳۷۱به امامت جمعه تهران منصوب شد، اما از سال ۹۵ به این سو مسوولیتهایش را کم کرد؛ ابتدا از امامت نماز جمعه کنار گرفت و سپس از دیگر مسوولیتهایش. حالا آیت الله جنتی در سن ۹۷ سالگی نه تنها در نماز جمعه، خطبه نمی خواند بلکه تا آخرین دقایق نام نویسی، نه خود و نه نماینده اش در وزارت کشور، برای ثبت نام در انتخابات مجلس خبرگان نیز اقدام نکرد.

نمایندگان مجلس خبرگان رهبری بر اساس اصل ۱۰۷ قانون اساسی، متشکل از فقهای واجد الشرایط و پس از تایید صلاحیت از سوی شورای نگهبان، از طریق رای مستقیم مردم انتخاب می شوند. ۴۰ سال از تاسیس( مرداد ۱۳۶۲) این مجلس می گذرد. آیت الله جنتی پس ازآیت الله مشکینی که ۲۴ سال رییس مجلس خبرگان رهبری بود، طولانی ترین مدت ریاست بر مجلس را از آن خود کرده است. در سال ۱۳۹۴ در انتخابات دوره پنجم مجلس خبرگان رهبری که لیست مورد حمایت اصلاح طلبان در تهران رای آورد، ایشان تنها فرد خارج از این لیست بود که به عنوان آخرین نفر(نفرشانزدهم) به مجلس راه یافت و رییس شد. با کناره گیری از رقابت های دوره ششم، حالا این پرسش باقی است که در غیابش ریاست مجلس خبرگان رهبری را چه کسی بر عهده خواهد گرفت.

کاندیدای خراسان جنوبی

کاندیدای خراسان جنوبی برای ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، در این دوره نایب رییس اول است. سید ابراهیم رییسی، کسی که در این دوسال، به خاطر عملکرد دولتش و اختلافات درون جناحی، شاید آن طور که باید از سامانه رای قوی برخوردار نیست. از رییسی انتظار می رفت به عنوان رییس جمهور مستقر از تهران نامزد انتخابات مجلس خبرگان شود، اما ترجیح داد همچون دفعه پیشین، بخت خود را در خراسان جنوبی بیازماید که در تهران شاید داستان جور دیگری می شد. 

اما بحث ریاست مجلس خبرگان مساله دیگری است، رای، رای نمایندگان است و مصلحتهای آنها با آن چیزی که در افکار عمومی هست ممکن است متفاوت باشد. چنانکه در مجلس پنحم احمد جنتی، به عنوان آخرین نفر تهران رییس مجلس شد، برای همین به صورت بالقوه و به فرض اینکه رای آوردن ایشان از بیرجند حتمی است، او را می توان یکی از گزینه های بالقوه ریاست خبرگان ششم دانست. رییسی در سال ۱۳۳۹ در خانواده ای روحانی در مشهد به دنیا آمده است؛ دارای مدرک سطح چهار فقه و اصول از مدیریت عالی حوزه علمیه قم و دکتری فقه و حقوق خصوصی از دانشگاه عالی شهید مطهری می باشد . وی در سالیان طولانیِ تحصیل و تدریس علمی، همزمان متکفل مهمترین مسؤولیت های اجرائی و قضائی کشور بوده و مأموریت های ویژه ای را به سرانجام رسانده است. او فعلا نایب رییس مجلس خبرگان رهبری است که فاصله چندانی با رییس ندارد.

نایب رییس دوم ،گزینه ای بالقوه برای ریاست

آیت الله‌ سید هاشم‌ حسینی‌ بوشهری‌ در سال‌ ۱۳۳۵ در بخش‌ بُردِخون‌ از حوالی‌ بندر دیّر استان‌ بوشهر به‌ دنیا آمد. 

آیت الله‌ حسینی‌ بوشهری‌ پس‌ از به‌ پایان‌ رساندن‌ دوره دبستان‌، به‌ تحصیلات‌ علوم‌ دینی‌ روی‌ آورد. مشوق‌ اصلی‌ او در این‌ امر پدرش‌ بود. او تحصیلات‌ خود را در مدرسه‌ علمیه‌ بوشهر آغاز کرد و پس‌ از طی‌ بخشی‌ از دروس‌ مقدمات‌ به‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ رو آورد.

آیت الله‌‌ حسینی‌ بوشهری‌ از نخستین‌ سال‎های‌ تحصیل‌ به‌ امر تدریس‌ اهتمام‌ ویژه‌ای‌ داشت‌، وی در عرصه‌ تحقیق‌ و تألیف محققی توانا است که‌ کتب‌ و مقالاتی‌ را به‌ رشته‌ تحریر درآورده‌ است‌.

 از جمله سوابق وی می توان مدیریت‌ مدارس‌ علمیه‌ حجتیه رسالت‌ و حضرت‌ آیت‌ الله گلپایگانی‌،نائب‌ رئیس‌ و عضو هیأت‌ امناء مرکز جهانی‌ علوم‌ اسلامی‌ و سازمان‌ حوزه‌ها و مدارس‌ خارج‌ از کشور،عضویت‌ در هیأت‌ امناء جامعه‌ الزهراء،ریاست‌ ممتد مجمع‌ نمایندگان‌ طلاب‌ و فضلای‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌ طی‌ پنج‌ دوره‌،مدیر مسئول‌ مجله‌ پیام‌ حوزه‌،مدیر مسئول‌ هفته‌ نامه‌ افق‌ حوزه‌،قائم‌ مقام‌مرکز مدیریت‌ حوزه‌ علمیه‌ قم‌،مدیر حوزه‎های علمیه کشور و عضویت‌ در شورای عالی حوزه‌ علمیه‌ قم‌ اشاره کرد.

آیت الله‌‌ حسینی‌ بوشهری‌ هم‌ اکنون‌ امام جمعه قم، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و نماینده مردم استان بوشهر در مجلس خبرگان رهبری است. فعالیت ها و اقدامات آیت الله حسینی بوشهری، وی را به گزینه مورد حمایت بیشتر جریانات و گروه های سیاسی تبدیل کرده است.

سخنگوی هیات رییسه

سید احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران؛ تقریبا اکثریت مردم تهران و ایران او را می شناسند. کسی که به سخنرانی های پرحرارت معروف است او متولد ۱۳۳۹ و همسن رییس جمهوری فعلی و همشهری رییس جمهوری سابق است. سید احمد خاتمی سخنگوی هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری است وی در در دوره سوم و چهارم، نماینده مردم کرمان در مجلس خبرگان رهبری بود و در در هر دوره نیز در هیات رییسه این مجلس عضویت داشت. سید احمد خاتمی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و همچنین عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه است. 

تشخیص مصحلت

در کنار این چهره ها ازشخص دیگری نیز برای ریاست احتمالی مجلس خبرگان رهبری نام برده می شود که در حال حاضر در جایگاه تشخیص مصلحت نظام ایستاده است. آیت الله آملی لاریجانی، رییس پیشین قوه قضاییه که هم اینک با حکم مقام معظم رهبری ریاست مجمع تشخیص نظام را بر عهده دارد. آملی لاریجانی، پیش از این از نفوذ و جایگاه ویژه ای در میان طیف اصولگرایان برخوردار بود. اتفاقاتی که در حوزه ریاست او در قوه قضاییه افتاد، دستگیری اکبری طبری و دفاع تمام قد وی از طبری، شاید به جایگاه او لطمه زده باشد. در این دوره از انتخابات مجلس، او نیز نام نویسی کرد و اگر رای بیاورد، می توان او را یکی از بختهای ریاست مجلس خبرگان رهبری دانست.

بخت های دیگر

در کنار اینها چند نام دیگر را نیز می توان ردیف کرد؛ محسن قمی، متولد ۱۳۳۹ نیز عضو هیات رییسه است اما سوابق علمی او بیش از اجرایی است.محسن محمدی اراکی، متولد ۱۳۳۴ و فرزند آیت الله العظمی اراکی نیز هرچند عضو هیات رییسه است اما او نیز بیشتر از امور اجرایی، سوابق حوزوی و علمی دارد. وی مؤسس مرکز اسلامی انگلیس و مجمع اندیشه اسلامی قم بوده و هم اکنون استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام می باشد.

حال باید دید که رییس جدید مجلس خبرگان از اعضای هیات رییسه است یا شخص دیگری خارج از ترکیب هیات رییسه، رییس خبرگان خواهد شد.

منبع: صراط نیوز

سیاسی
شناسه : 392030
لینک کوتاه :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا