ریال ایران ضعیف ترین پول جهان است

در گزارش فوربز پول های ویتنام، لائوس، سیرالئون، اندونزی رده های دوم تا پنجم ضعیف ترین پول ها را به خود اختصاص داده‌اند.

به گزارش جهان صنعت نیوز، نشریه فوربز در گزارشی نوشت. ریال ایران ضعیف‌ترین واحد پولی جهان است. با یک ریال فقط ۰.۰۰۰۰۲۴ دلار آمریکا خریداری می‌شود. (یا به عبارت دیگر، ۱ دلار برابر با ۴۲۲.۷۳۳ ریال ایران است).

ایران در خلیج فارس بین عراق و افغانستان واقع شده و صادرکننده عمده نفت و گاز طبیعی در جهان است. با این حال، تحریم های اقتصادی در کنار ناآرامی های سیاسی و تورم بالا، بر پول ایران فشار آورده است.

در گزارش فوربز پول های ویتنام، لائوس، سیرالئون، اندونزی رده های دوم تا پنجم ضعیف ترین پول ها را به خود اختصاص داده اند.

تازه‌ترین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس به نظریه‌های تعیین قیمت ارز در ایران پرداخته. در آن از یک آمار هولناک در خصوص ارزش ریال طی ۱۰۰ سال اخیر پرده برداشته است.

سقوط ارزش ریال در ١٠٠ سال گذشته

بر اساس داده‌های موجود در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، شروع به کار دلار در ایران به سال ۱۳۰۸ برمی‌گردد. در آن سال، طبق قانون، ارزش هر ریال معادل ۰.۳۶۶۱۱۹۱ گرم طلا در نظر گرفته شد. پس از چهار تغییر در سال‌های ۱۳۱۰، ۱۳۲۰، ۱۳۳۶ و ۱۳۵۰ به ۰.۰۱۰۸۰۵۵ گرم طلا کاهش پیدا کرد.

با گذشت ۹۲ سال، قیمت هر گرم طلای خالص از حدود ۳ ریال در اسفند ۱۳۰۸ به حدود ۱۸ میلیون ریال در اسفند ۱۴۰۰ رسید.

در واقع طی ۹۲ سال، ارزش ریال در برابر طلا ۶ میلیون برابر و ارزش ریال در برابر دلار حدود ۱۶ هزار برابر کاهش پیدا کرده است. بطوریکه نرخ دلار در بازار غیررسمی از حدود ۲۰ ریال در سال ۱۳۰۹ به بیش از ۳۰۰ هزار ریال در سال ۱۴۰۰ رسید.

تحولات نظام ارزی ایران در یکصد سال اخیراز ابتدای شروع بکارگیری ریال یعنی سال ۱۳۰۸ تا سال ۱۳۳۶ نظام ارزی دو یا چند نرخی بر اقتصاد ایران حاکم بود. نرخ رسمی ارز تحت نظام استاندارد طلا و برتون وودز تعیین می‌شد.

صادرکنندگان ملزم به فروش ارز به نرخ رسمی

از دهه ۱۳۱۰ حاکمیت به کنترل‌های ارزی روی آورد. صادرکنندگان را ملزم به فروش ارز به نرخ رسمی به بانک‌های مورد تایید دولت کرد. از طرفی صادرکنندگان می‌توانستند. گواهی فروش ارزی خود را به واردکنندگان بفروشند و همین موجب شد. قیمت ارز صادرکنندگان به نرخ‌های غیررسمی نزدیک شود.

طی دوره ۲۰ ساله ۱۳۳۶ تا ۱۳۵۶ نظام ارزی ایران تک‌نرخی شد. اما در این میان در سال ۱۳۵۱ با فروپاشی برتون وودز، قیمت غیررسمی برای دلار شکل گرفت. با قیمت رسمی فاصله داشت. بطوریکه نرخ ارز که در ۷۶ ریال معامله می‌شد، در بازار غیررسمی به ۷۰ ریال کاهش یافت. اما سیاست‌گذار بر تثبیت نرخ رسمی ارز اصرار داشت. از این زمان شکاف بین قیمت‌های رسمی و غیررسمی موجب شد. پس از ۲۰ سال، یعنی در سال ۱۳۵۷ که همزمان با کاهش صادرات نفتی بود، نظام چند نرخی برقرار شود.

تا سال ۱۳۷۰ تامین ارز کالاهای اساسی از محل صادرات نفتی و با همان قیمت پیش از انقلاب ادامه پیدا کرد. صادرکنندگان غیرنفتی هم مجاز بودند که ارز خود را در بازار غیررسمی به فروش برسانند

تلاش برای یکسان‌سازی نرخ ارز

در سال ۱۳۷۱ تلاش‌های زیادی برای یکسان‌سازی نرخ ارز انجام شد. اما این تلاش‌ها شکست خورد. در نهایت در فروردین سال ۱۳۸۱ برای اولین‌بار نظام ارزی تک‌نرخی شناور مدیریت شده بر اقتصاد ایران حکمفرما شد.

نکته قابل توجه این است. مطابق قانون بودجه ۱۳۸۰ دولت مکلف به فراهم آورن. مقدمات قانونی برای یکسان‌سازی ارز و ارایه لایحه بودجه ۱۳۸۱ بر مبنای نرخ یکسان‌سازی ارز شد. از فروردین ۱۳۸۱ یکسان‌سازی نرخ ارز صورت پذیرفت. نرخ رسمی از ۱۷۵۰ ریال به ۷۹۰۰ ریال افزایش یافت.

اگرچه به طور رسمی نظام ارزی شناور مدیریت شده به عنوان نظام ارزی معرفی شد. اما بر اساس گزارش سالانه ترتیبات و محدودیت‌های ارزی صندوق بین‌المللی پول، نظام ارزی کشور را «در عمل» باید به عنوان نظام ارزی ثابت طبقه‌بندی کرد.

از سال ۱۳۸۱ تا پیش از اولین جهش ارزی در دهه ۱۳۹۰ این نظام شناور ادامه داشت. پس از آن تا به امروز نظام دو و چند نرخی حاکم بوده است.

ضعیف‌ترین واحد پولی جهان

نشریه فوربز در گزارشی نوشت: ریال ایران ضعیف‌ترین واحد پولی جهان است که با یک ریال فقط ۰.۰۰۰۰۲۴ دلار آمریکا خریداری می‌شود (یا به عبارت دیگر، ۱ دلار برابر با ۴۲۲.۷۳۳ ریال ایران است).

ایران در خلیج فارس بین عراق و افغانستان واقع شده و صادرکننده عمده نفت و گاز طبیعی در جهان است. با این حال، تحریم های اقتصادی در کنار ناآرامی های سیاسی و تورم بالا، بر پول ایران فشار آورده است.

در گزارش فوربز پول های ویتنام، لائوس، سیرالئون، اندونزی رده های دوم تا پنجم ضعیف ترین پول ها را به خود اختصاص داده اند.

تازه‌ترین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس به نظریه‌های تعیین قیمت ارز در ایران پرداخته که در آن از یک آمار هولناک در خصوص ارزش ریال طی ۱۰۰ سال اخیر پرده برداشته است.

سقوط ارزش ریال در ١٠٠ سال گذشته

بر اساس داده‌های موجود در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، شروع به کار دلار در ایران به سال ۱۳۰۸ برمی‌گردد. در آن سال، طبق قانون، ارزش هر ریال معادل ۰.۳۶۶۱۱۹۱ گرم طلا در نظر گرفته شد که پس از چهار تغییر در سال‌های ۱۳۱۰، ۱۳۲۰، ۱۳۳۶ و ۱۳۵۰ به ۰.۰۱۰۸۰۵۵ گرم طلا کاهش پیدا کرد.

با گذشت ۹۲ سال، قیمت هر گرم طلای خالص از حدود ۳ ریال در اسفند ۱۳۰۸ به حدود ۱۸ میلیون ریال در اسفند ۱۴۰۰ رسید.

در واقع طی ۹۲ سال، ارزش ریال در برابر طلا ۶ میلیون برابر و ارزش ریال در برابر دلار حدود ۱۶ هزار برابر کاهش پیدا کرده است؛ بطوریکه نرخ دلار در بازار غیررسمی از حدود ۲۰ ریال در سال ۱۳۰۹ به بیش از ۳۰۰ هزار ریال در سال ۱۴۰۰ رسید.

تحولات نظام ارزی ایران در یکصد سال اخیراز ابتدای شروع بکارگیری ریال یعنی سال ۱۳۰۸ تا سال ۱۳۳۶ نظام ارزی دو یا چند نرخی بر اقتصاد ایران حاکم بود و نرخ رسمی ارز تحت نظام استاندارد طلا و برتون وودز تعیین می‌شد.

بانک‌های مورد تایید دولت

از دهه ۱۳۱۰ حاکمیت به کنترل‌های ارزی روی آورد و صادرکنندگان را ملزم به فروش ارز به نرخ رسمی به بانک‌های مورد تایید دولت کرد. از طرفی صادرکنندگان می‌توانستند گواهی فروش ارزی خود را به واردکنندگان بفروشند و همین موجب شد قیمت ارز صادرکنندگان به نرخ‌های غیررسمی نزدیک شود.

طی دوره ۲۰ ساله ۱۳۳۶ تا ۱۳۵۶ نظام ارزی ایران تک‌نرخی شد، اما در این میان در سال ۱۳۵۱ با فروپاشی برتون وودز، قیمت غیررسمی برای دلار شکل گرفت که با قیمت رسمی فاصله داشت؛ بطوریکه نرخ ارز که در ۷۶ ریال معامله می‌شد، در بازار غیررسمی به ۷۰ ریال کاهش یافت، اما سیاست‌گذار بر تثبیت نرخ رسمی ارز اصرار داشت؛ از این زمان شکاف بین قیمت‌های رسمی و غیررسمی موجب شد که پس از ۲۰ سال، یعنی در سال ۱۳۵۷ که همزمان با کاهش صادرات نفتی بود، نظام چند نرخی برقرار شود.

تا سال ۱۳۷۰ تامین ارز کالاهای اساسی از محل صادرات نفتی و با همان قیمت پیش از انقلاب ادامه پیدا کرد و صادرکنندگان غیرنفتی هم مجاز بودند که ارز خود را در بازار غیررسمی به فروش برسانند

تلاش برای یکسان‌سازی نرخ ارز

در سال ۱۳۷۱ تلاش‌های زیادی برای یکسان‌سازی نرخ ارز انجام شد، اما این تلاش‌ها شکست خورد و در نهایت در فروردین سال ۱۳۸۱ برای اولین‌بار نظام ارزی تک‌نرخی شناور مدیریت شده بر اقتصاد ایران حکمفرما شد.

نکته قابل توجه این است که مطابق قانون بودجه ۱۳۸۰ دولت مکلف به فراهم آورن مقدمات قانونی برای یکسان‌سازی ارز و ارایه لایحه بودجه ۱۳۸۱ بر مبنای نرخ یکسان‌سازی ارز شد. از فروردین ۱۳۸۱ یکسان‌سازی نرخ ارز صورت پذیرفت و نرخ رسمی از ۱۷۵۰ ریال به ۷۹۰۰ ریال افزایش یافت.

اگرچه به طور رسمی نظام ارزی شناور مدیریت شده به عنوان نظام ارزی معرفی شد، اما بر اساس گزارش سالانه ترتیبات و محدودیت‌های ارزی صندوق بین‌المللی پول، نظام ارزی کشور را «در عمل» باید به عنوان نظام ارزی ثابت طبقه‌بندی کرد.

از سال ۱۳۸۱ تا پیش از اولین جهش ارزی در دهه ۱۳۹۰ این نظام شناور ادامه داشت و پس از آن تا به امروز نظام دو و چند نرخی حاکم بوده است.

منبع: تجارت نیوز

اقتصاد کلان
شناسه : 395934
لینک کوتاه :

۳۸ دیدگاه

    1. جوانک ارزش پول مهم نیست ثبات ارزش پول مهن است.براحتی میتوان بابرداشتن سه صفرارزش ریال راهزار برابرباارزش کرداگربتوانیم ثبات ارزش پول رابانوسان جزیی حداکثر سه تا چهاردرصددرسال کنترل کنیم ارزش پول دراقتصادمهم نیست ایاکویت قویترین اقتصادجهانی داردچون پولش قویترین هست؟؟؟مسلما خیر..یورو دبنارکویت دینارقطرعمان وووازامریکا باارزشتروچندبرابردلار هست اماساخصهابادلارمیسنجند نه دینارکویت ووو

    1. دلار وریال وتومن و ولش کن فقط بگو ملت غیور ومتشخص ومظلوم ایران از نظر معیشتی در چندمین ردیف جهانند؟ اصلا در بین ردیف ها نامی از ایران مونده؟ یا مثل مردم بدبختش به فراموشی سپرده شده؟؟!!

  1. در تاریخ نوشته خواهد شد. که ایران ثروتمند ترین کشور جهان زمانی بی ارزش ترین پول دنیا را داشت. و در تاریخ نوشته خواهد شد. که مسولان. تحریم را نعمت و فرصت دانستند. و این نعمت و فرصت فقط نصیب مافیاها و ثروتمندان و اولاغ زاده ها شد. و ذلت و بدبختی تحریم فقط نصیب مردم عادی ایران شد. و مسولان ککشان هم نمی گزید.

  2. اگه برای تحریم هست پس چرا اسم ونزویلا کوبا جز ما نبودن حتی در نزدیک ما هم نیست دروغ نگید گردن نا ارامی ها هم ندازید چون خیلی قبل تر ها این فاجعه بوده

    1. نمی‌دونم چرا این همه میگن پول ایران کم ارزشه. اگه بخواین از این لحاظ حساب کنیم که با چند ماه کار کردن میشه تو دبی یه ماشین خرید ، خیلیهههه! مثلا شما میتونید با ۵ هزار درهم حدود ۷۰ میلیون میتونید یه ماشین ، مثلا دوج چارجر ۲۰۱۵ بخرید ، ( تو گاراژ ماشین های دست دوم دبی ) ولی اگه بخوای اونجا کار کنی تا بتونی پول یه ماشین رو در بیاری ، نمی‌گم خیلی طول می‌کشه ولی از ایران مدتش بیشتره!‌ # مثبت بین باشیم…

  3. این رتبه به آسانی بدست نیومده با تلاش شبانه روزی مسئولین خدوم جمهوری اسلامی به این جایگاه رسیدیم پس ملت نافرمان توبه کنید و از مسئولین تشکر کنید و قدر این مسئولین خدوم و نخبه را بدانید

  4. مسیله ارزش پول نیست چراکه ارزش پول نشانه قدرت اقتصادی وشکوفایی یک کشورنیست انچه درایران بسبارتاسفبارهست عدم ثبات ارزش ریال میباشد,,,عدم ثبات ارزش پول مردم زحمتکش راکلافه ومتضررمیکند,,اگرریال همین ارزش داشته. باشد وبدانیم ۱۵سال ۲۰سال همین ارزش با سالانه دودرصد نوسان کم وزیاد میبا شد هیچ مهم نیست ,کافیست سه صفرازاسکناسهابرداریدهزارتومان ۱۰۰۰۰ریال میشود ۱۰ریال یک تومان’دلار۵۰۰۰۰۰ریال میشود ۵۰۰ریال یعنی ۵۰تومان “هیچ اتفاقی هم رخ نخواهدداداماایا میتواتیداین ارزش رابانوسان دودرصد سه درصد سالانه ادامه دهید؟؟؟راه حل دوم هم دارم

  5. بسم رب الشهدا وصدیقین
    باعرض سلام،ادب،احترام و آرزوی سربلندی و سلامتی برای تمامی هموطنان عزیز
    به تمامی شما عزیزان قول می‌دهم که در آینده ای ن چندان دور واحد پول ایران(ریال) از نظر ارزش جزو قوی ترین پول های دنیا قرار خواهد گرفت و این یک آرزوی دست یافتنی است انشاءالله به یاری خدا و به کمک همدلی، همفکری و همکاری شما عزیزان به زودی این اتفاق مهم ملی به ارمغان خواهد نشست.
    التماس دعا
    دعاگوی شما عزیزان هستم
    یاعلی(ع)مدد
    اللهم عجل لولیک الفرج

  6. ﻋﺠﺐ ﻛﺸﻮﺭﻱ ﺩاﺭﻳﻢ ﺷﺪﻩ ﺑﻬﺸﺖ ﺩﺯﺩاﻥ اﺧﺘﻼﺱ ﮔﺮاﻥ اﻳﻦ ﺑﻮﺩ ﻭﻋﺪﻩ ﻫﺎﻱ ﻣﺴﻌﻮﻻﻥ ﺗﺎ ﻛﻲ ﻭﻋﺪﻩ ﺯﻧﺪﮔﻲ ﻣﺮﺩﻡ ﺭا ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﻣﺪﻳﺮاﻥ ﺑﻲ ﻟﻴﺎﻗﺖ ﻧﺎﺑﻮﺩ ﻛﺮﺩﻳﺪ اﻛﺜﺮ ﻣﺮﺩﻡ ﺑﻴﻤﺎﺭﻱ اﻋﺼﺎﺏ اﺳﺘﺮﺱ ﺯﻧﺪﮔﻲ ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ ﻫﻴﭻ اﻣﻴﺪﻱ ﺑﺎ اﻳﻦ ﻣﺴﻌﻮﻻﻥ ﺑﺎ اﻳﻦ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﻧﻴﺴﺖ

  7. جالبه هر کی هرچی میگه یک عده زود باور میکنن
    مثلا فردا مجله تایم بیاد بگه ایرانیها دارن چیز میکنن در خیابان
    همه باور میکنن و میگن ماچه فلانیم بهمانیم
    دوستان هیچ کسی نمیاد در وقت دشمنی ، خوبی بگه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا