ماجرای مالچ‌پاشی چیست؟ دریاچه ارومیه بیابان شد؟

به دنبال انتشار یک فیلم درباره انجام طرح تحقیقاتی در گوشه‌ای از دریاچه ارومیه و نگرانی فعالان محیط زیست درباره آسیب زدن به این دریاچه سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرد: طرح مالچ پاشی با هدف تثبیت شن‌های روان به‌ صورت آزمایشی و فقط در ۶۰ مترمربع از بستر دریاچه که فاقد پوشش گیاهی است.

به گزارش جهان صنعت نیوز، از سازمان حفاظت محیط زیست، روز گذشته گزارشی در رابطه با انجام یک طرح تحقیقاتی در گوشه‌ای از دریاچه ارومیه منتشر شد. پس از پخش این گزارش، برخی فعالان در فضای مجازی با بازنشر این ویدئو ضمن برخورد احساسی و غیرکارشناسانه با موضوع، انجام این طرح را موجب ورود آسیب به اکوسیستم دریاچه دانستند. این در حالی است که طرح مالچ پاشی با هدف تثبیت شن‌های روان به‌ صورت آزمایشی و فقط در ۶۰ متر مربع از بستر دریاچه که فاقد پوشش گیاهی است، انجام می‌شود. در گزارش نیز اشاره می‌شود که مالچ یا خاکپوش‌های استفاده شده قابلیت تجزیه داشته و هیچ آسیبی به اکوسیستم دریاچه وارد نمی‌کند.

کاربران فضای مجازی و برخی رسانه‌ها مالچ‌پاشی را پایانی بر احیای دریاچه ارومیه و پذیرفتن خشکی دریاچه دانسته‌اند. تلاش‌ها برای احیای دریاچه ارومیه در دولت سیزدهم با قدرت ادامه دارد. برگزاری منظم ستاد احیا، اتمام بخش سخت‌افزاری احیای دریاچه تا پایان سال، بهره‌برداری از تونل انتقال آب زاب، اصلاح الگوی کشت و حذف محصولات آب‌بر، توقف توسعه اراضی کشاورزی، ممانعت از احداث سدهای در حال بهره‌برداری یا در حال مطالعه نشان از این تلاش‌های صادقانه دارد.

کاهش تراز آبی از دهه ۷۰

سازمان حفاظت محیط زیست و مجموعه دولت سیزدهم بدون توجه به حواشی و با روندی کارشناسانه احیای دریاچه ارومیه را مجدانه پیگیری می‌کند. از مردم می‌خواهیم بدون توجه به موارد کم‌اهمیتی از جمله موضوع مالچ‌پاشی به اصل مطلب و اقدامات در حال اجرا توجه کنند.

حوضه آبریز دریاچه ارومیه با مساحت ۵۱ هزار و ۸۷۶ کیلومترمربع یکی از ۶ حوضه آبریز اصلی کشور است. روند خشکیدن و کاهش تراز آبی دریاچه از اواخر دهه ۷۰ آغاز شد. سال گذشته اعلام شد که در دو دهه گذشته، هر سال به‌ طور متوسط ۴۰ سانتیمتر از ارتفاع دریاچه ارومیه کاسته شده است. اکنون ۹۵ درصد این دریاچه خشک شده‌ است.

خشک شدن این حوضه ابی مشکلات زیادی به همراه خواهد داشت. از این رو دولت سیزدهم با جدیت در تلاش برای احیا و حفظ این دریاچه است. البته با خشک شدن بخش زیادی از دریاچه حرف و خدیث های زیادی مطرح شد که یکی از آنها برداشت لیتیوم از بستر آن است. این مساله هم با حضور خبرنگاران در محل منتفی شد.

ایرنا

محیط زیست

شناسه : 400610
لینک کوتاه :

۱۲ دیدگاه

  1. این طرح برای دریاچه ارومیه اصلا مناسب نیست و حتی نیاز به آزمایش در متراژ پایین نیست چون مالچ از مشتقات نفت درست شده و سهم مهلک برای آبزیان در زمان بارندگی است این طرح برای کویرها و دشت خوزستان جاهایی که محل گذر آب نیست مناسب است یادمه کمی نفت از لوله انتقال نفت در آب تالاب شادگان در خوزستان پخش شد و هزاران نوع پرندگان کمیاب و حیوانات و ماهی ها تلف شدند طوری که از بوی مردار نمیشد از جاده تالاب شادگان رد شد

  2. خدا لعنتتو کنه سی ساله دارین احیاش میکنین که اونم فقط درحد حرف وسخن وجلسه های پر هزینه برا بخور بخور بوده دریاچه نیازی به احیا نداشت اگه سدها رو میشکستین الان چنین حالی نداشت ولی خرابکاری رو خوب بلدین مالچ پاشی یعنی خدا حافظ اکوسیستم خداحافظ طبیعت یعنی مردم گورتون حاضره

  3. با سلام به نظر بنده بهتره کف دریاچه با بتن یا کف پوش اقتصادی بسترسازی بشه بعد با تخریب تمام سدهایی که باعث خشکی دریاچه شدند در عرض چند سال یک دریاچه اب شیرین بوجود بیاد که مزایای اقتصادی هم برای منطقه داشته باشه و در حقیقت یه منبع اب شیرین عظیم هم تشکیل میشه .

    1. دوست عزیز کشاورزی وچاه باعث نابودیدریاچه نبوده ویا سهم اندکی دارد…امروز دراین اوضاع بی آبی مسولانشهرستان سلماس باوجود مخلفت شدید مردم درحاا احداث کارخانه کربنات سدیم هستندکه یکی ازبزرگتربن الاینده های محیط زیست وآبهای زیرزمینی است ومقدار مصرف آب آن به تنهاییباکل مصارف کشاورزی ش ب وصنعتی شهرستان برابری میکند

  4. دریاچه‌ارومیه‌‌بایدنزدیگ‌به‌دوسال‌خشک‌وتبدیل‌به‌بیابان‌شود.چون‌دریاچه‌اسرارپنهانی‌درخوددارد…و.و.و.و.بعد.بعد.بعد.پر.پر.پر.کامل.کامل.کامل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *